Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Hullámenergia felhasznosítás XXI. századi módra

2009.03.12. 07:45ide tette: kiterdekel

A belfasti egyetem kutatói és diákjai egy tengeri energiával foglalkozó céggel együttműködve olyan ötéves programot indítottak, amely a vízi energiatermelés új generációjának kifejlesztésére irányul.A technológia egyébként nagy karriert futhat be a XXI. században, mivel, ahogy arról tegnap a hvg.hu beszámolt, a klímakutatók szerint alábecsülték a tengerszint várható emelkedésének mértékét, amely akár az egy métert is elérheti 2100-ra.A rendszer lényege, hogy a partra pumpált nagynyomású vizet már bevált módszerekkel elektromossággá alakítják. A part mellé telepített egység könnyen elérhető, az összetettebb rendszernek teret adó szárazföldi bázisállomás pedig az év 365 napján, az időjárási körülményektől függetlenül megközelíthető.

© Aquamarine Energy


A Queen’s University Belfast és az Aquamarine Power Limited együttműködésének gyümölcseként már megszületett az Oyster nevű hullámgenerátor, amely a partot ostromló hullámok erejét használja energiatermelésre.

Az első prototípust idén nyáron állítják tesztüzembe Orkney partjainál, az Európai Tengeri Energia Központban (European Marine Energy Centre – EMEC). Az Oyster egyszerű acélpumpa, amelyre kétutas vízi dugattyúkat szerelnek, s a part közelében, 10-12 méteres vízmélységnél állítják fel őket. Mindegyik hullám aktiválja a pumpát, amely a tenger alatti magasnyomású vezetékben vizet továbbít a parti bázisállomásra. Ott a nagynyomású vizet generátorok segítségével elektromossággá alakítják. 

A kutatócsoport becslései szerint az Oyster csúcsteljesítménye 3-600 kW körül alakul majd, a telepítés helyétől és a konkrét egység felépítésétől függően. Egyelőre még nincs róla információ, hogy milyen költségekkel jár majd egy ilyen erőmű telepítése, vélhetőleg a sikeres tesztüzem után további részleteket is nyilvánosságra hoznak majd.

 

HVG.hu

Szólj hozzá!

Címkék: hullámenergia felhasznosítás


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr77997187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása