Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Soha nem volt még ilyen kevés víz a Dunában

2018.10.17. 07:13ide tette: kiterdekel

Több városban, így Budapesten is megdőlt a negatív vízállási rekord, jelentősebb vízszintemelkedés a következő napokban sem várható.

Vasárnap Komáromnál, hétfőn Esztergomnál is negatív rekordot döntött a Duna vízállása, majd keddre Budapesten is elérte a valaha mért legalacsonyabb vízszintet a folyó.

Komáromnál az eddig mért legalacsonyabb vízszint 18 centiméter volt, ezt szárnyalta túl a vasárnapi 14, a hétfői 10, majd a kedd reggeli 2 cm-es érték. A rendkívül alacsony vízállás leginkább a hajósoknak okoz nehézséget: a nagyobb szállodahajók már nem futnak ki, Mohácsnál csütörtökön a kompforgalmat is korlátozták. 

Esztergomnál is alig lehet ráismerni a folyóra, itt hétfő reggelre érte el az eddig mért legalacsonyabb, -2 cm-es vízállást a Duna, mely kedd reggelre tovább csökkent -10 centiméterre - derül ki az Országos Vízjelző Szolgálat honlapjáról.

Komlósi Ernő fotói Gödről, köszönjük!

50 cm-es, rekord alacsony vízállást mértek kedd reggel a fővárosban

Budapesten 2003-ban mérték az eddigi legalacsonyabb, 51 cm-es vízállást, kedd reggelre azonban 50 centiméterrel új negatív rekord állt be. Olyan alacsony a víz szintje, hogy a Vigadó előtti mérők mindegyike szabadon áll, még csak meg sem közelíti őket a víz. A következő napokban pedig néhány centivel még tovább csökkenhet a vízszint és a folyó alsóbb szakaszain is erre lehet számítani.

Ismét előbukkant az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál, mely 93 centiméteres vízállásnál kezd látszani, valamint újra átjárható a Margit híd alatti alagút is (MTI). 

Istvanv fotója Budakalászról, köszönjük!

Érdekességként megemlítendő, hogy a nagyobb folyókon a 19. században határozták meg a nulla pontok magasságát, amit egy kiválasztott év legalacsonyabb vízmagasságához rögzítettek. Azóta előfordultak kisebb vízállások is, így ezeket negatív jellel jelölik. A nulla csak egy viszonyítási pont, amelyhez képest a relatív vízállásokat határozzák meg. Ha Budapesten a vízállás nulla centiméter lenne, az nem jelenti azt, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón, a víz mélysége még ebben az esetben is jó néhány méter. 

https://www.idokep.hu/hirek/soha-nem-volt-meg-ilyen-keves-viz-a-dunaban

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr4714306139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása