Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Csillagvizsgáló épül a Zselicben

2014.12.17. 08:40ide tette: kiterdekel

A tervek szerint tavaszra átadják a csillagvizsgálót és planetáriumot is magába foglaló épületegyüttest a Zselicben. Az egyik legszebb, természetes körülmények között megmaradt éjszakai égboltot ezután még többen csodálhatják majd.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Új Széchenyi Terv keretében körülbelül 670 millió forint uniós támogatásból valósul meg a Zselici Csillagpark.

Ihárosi Péter, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. szóvivője elmondta: a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben Európában elsőként megkapta a „nemzetközi csillagoségbolt-park” minősítést. A Zselicben csekély az emberi tényező jelenléte, valamint az éjszakai mesterséges fényszennyezés, ezért a csillagokat itt lehet a leginkább külső fénybehatás nélkül szemlélni. Ezt felismerve megsokszorozódott a látogatók száma a parkban - tette hozzá.

A multifunkcionális csillagvizsgáló része lesz egy planetárium, két foglalkoztatóterem, a távcsöves megfigyeléshez távcsőkupola, egy 25 méter magas kilátó, az oda vezető út mentén pedig öt interaktív információs pontot helyeznek el.


2015-öt az UNESCO „a fény nemzetközi évévé” nyilvánította, melyhez természetesen különböző csillagászati és fizikai tudományos társaságok is csatlakoznak majd a saját programjaikkal. A tervek szerint már komplett programokkal tud becsatlakozni és aktívan részt venni a rendezvényen a tavasszal megnyíló csillagvizsgáló is.

http://kaposvarmost.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: zselic planetárium csillagvizsgáló


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr676989265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása