Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Egy tízéves küldetés ért most célt.

2014.11.12. 18:25ide tette: kiterdekel

Leszállt a Philae szonda a Csurjumov-Geraszimenko üstökösre. Ilyen még nem történt a földi űrkutatás történetében. Egy tízéves küldetés ért most célt.

„Nem is lehetnénk ennél boldogabbak” - kezdte bejelentését az Európai Űrügynökség (ESA) misszióvezetője, Ian Wright, melyben beszámolt arról, hogy a Rosetta műhold Philae egysége leszállt az üstökös felszínére. Bár több nehézség is adódott a küldetés során, de a szonda végül épségben landolt a Csurjumov-Geraszimenkóra. Ami még ennél is nagyobb siker, hogy kommunikálni is tud a Philae a földi központtal.

Az ESA-nál már történelmi sikerről beszélnek. Okkal: ez az első alkalom, hogy földi jármű landolt egy üstökös felszínén. A kutatók sokat várnak a küldetéstől, bár régóta ismerjük a kométákat, de nagyon keveset tudunk róluk. Ugyanakkor sokan vélik úgy, hogy rajtuk keresztül rengeteget tudhatunk meg az élet és a Naprendszerünk kialakulásáról.

Így fest a Rosetta (még Philae-vel együtt)


„Amellett, hogy nagyon látványos a megjelenésük, az üstökösök belseje megőrizte azt az anyagot, amiből a naprendszer keletkezett. Ezzel vissza tudnánk nyúlni az időben” - mondta Szegő Károly az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet munkatársa a VS.hu-nak, még a nyáron. Ha többet szeretne megtudni a Rosetta küldetésről, és annak jelentőségéről,összefoglaló cikkünket itt olvashatja el!


A Rosetta szelfije


Egyetlen európai ország sem lett volna képes erre a sikerre egyedül, de közösen ez is megvalósulhatott! ESA
http://vs.hu/

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr996891315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2014.11.12. 18:36:22

,, Egyetlen európai ország sem lett volna képes erre a sikerre egyedül, de közösen ez is megvalósulhatott! ESA''

dehogynem. persze madzsarszkíjország pont nem.

kiváncsi lennék, mennyibe került ez nekem, és hogy a projekt résztvevői közül hányan csinálták a valódi munkát, és hányan ,,szakértgettek''.

kiterdekel 2014.11.13. 20:35:18

@Gerilgfx: Ez az amit mi sosem tudunk meg....

Gerilgfx 2014.11.17. 21:53:49

@kiterdekel: utána néztem. személyenként 1000 ft-ba.
süti beállítások módosítása