Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Marosvásárhelyről az űrbe

2014.05.06. 19:38ide tette: kiterdekel

Május 13-án először bocsátanak fel a Székelyföldről a sztratoszférába tudományos műszeregyüttest.

ballon megsemmisül. A műszeregyüttes egy körülbelül 60 centiméter átmérőjű ejtőernyővel ereszkedik vissza. A földet érés helyét az előzetes meteorológiai adatokból próbálják megbecsülni, de ez akár 200 kilométerrel is eltérhet a felbocsátás helyétől, ezért a rádióbemérő egységgel ellátott kereső csapatok már a felbocsátást követően elindulnak a szonda begyűjtésére. 

A felbocsátás a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézet igazgatója, Hegedűs Tibor asztrofizikus vezetésével és Solymosi János híradástechnikai mérnök, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke szakmai támogatásával valósul meg. A bajai csapat több sikeres felbocsátást is végrehajtott, és már a rendszeres tudományos és ipari hasznosíthatóság lehetőségeit vizsgálják. 

Az erdélyi felbocsátás tudományos tanácsadója Hantz Péter Genfben kutató fizikus. A rádiós bemérés munkálataiban a Sapientia Egyetem Villamosmérnöki Tanszékének munkatársai és diákjai is részt vesznek. A tervezett további felbocsátások meteorológiai méréseinek eredményeit a Kertészmérnöki Tanszék munkatársai fogják elemezni. 

Csegzi Sándor három csoportba sorolta a kitűzött célokat. Elmondta, hogy egyfelől a légköri átalakulásokkal kapcsolatban szeretnének olyan információkat nyerni, amelyek beszerzésére a műholdas vizsgálatok nem alkalmasak. Fontos célnak tartotta ugyanakkor az ejtőernyővel visszaeső műszerek keresőrendszerének a fejlesztését, tökéletesítését. Hozzátette, hogy most előre gyártott elemekből összerakott szerkezetet küldenek fel, de az a cél, hogy a továbbiakban már saját fejlesztésű rendszer segítse a műszerek megtalálását. Fontosnak tartotta ugyanakkor a kísérlet engedélyeztetésével, a ballon felbocsátásával kapcsolatos információk, tapasztalatok megszerzését is. 

Csegzi Sándor megjegyezte, reménykednek benne, hogy be tudják gyűjteni a műszereket, de ez egyáltalán nem biztos. Az ejtőernyő ugyanis nehezen megközelíthető hegyes, sziklás helyekre vagy akár olyan szakadékba is eshet, ahonnan a jeladó jelzései sem jutnak el a keresőkhöz. 

 

http://www.ma.hu/

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr266128055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása