Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Azt hiszed, hogy a gondolatolvasás tudományos fantasztikum?

2014.04.04. 22:49ide tette: kiterdekel



Gondold újra!

Tudósok agyi szkennereket használtak arra, hogy érzékeljenek és rekonstruáljanak olyan arcokat, melyekre emberek gondolnak, a NeuroImage folyóiratban múlt hónapban közölt tanulmány szerint.

A tanulmányban a tudósok résztvevőkre csatlakoztattak egy fMRI agyi szkennert - mely meghatározza az agy különböző részeinek tevékenységét, a vér áramlásának mérésével -, és arcokról mutattak nekik fényképeket. Ezután csupán az agyi képalkotót használva a kutatók képesek voltak létrehozni képeket azokról az arcokról, melyeket az emberek néztek.

"Ez az elme olvasás," - mondta Alan S. Cowen a kaliforniai Berkeley Egyetem egyik végzős hallgatója, aki a tanulmány együttes társszerzője Marvin M. Chun professzorral a Yale-ről, és Brice A. Kuhl-al a New York-i Egyetemről.

"Akár az is elképzelhető ezen a módon, hogy egy bűncselekmény tanúja segítségével rekonstruálható egy gyanúsított arca." - mondta Cowen.


A tanulmány készítői állítása szerint ez az első alkalom, hogy megpróbálnak arcokat rekonstruálni a gondolatokból. A fenti képek a tényleges fényképek, és a rekonstrukciók laboratóriumi körülmények között készültek.

Ugyan a 30 agyi leolvasás alapján készült kép rekonstrukciók homályosak, de közelítenek a valódi képekhez. Sikerült a bőrszínt mindegyik esetben visszakapni, és a 30-ból 24 rekonstrukciónál megfelelően felismerhető a mosoly jelenléte vagy hiánya.

"Természetesen van mit a technikán javítani," fogalmazott Cowen hozzátéve, hogy mindössze két évvel ezelőtt kezdődtek a kísérletek, de csak a közelmúltban fogadták el közlésre. Elmondta, hogy ő és mások is azon dolgoznak, hogy a közbenső folyamaton igyekezzenek javítani.

"Kifinomult matematikai modelleket használunk (az agyi vizsgálat eredményeihez), ezért az eredmények várhatóan egyre jobbak lesznek," - mondta.

Hogy kimutassák az arcokat az agyi aktivitás alapján, a kutatók a tanulmányban 300 arcról készült felvételt mutattak a résztvevőknek, miközben rögzítették az agyuk aktivitását. Majd megmutattak a résztvevőknek 30 új arcot, és az előzőleg rögzített agyi mintáikat használták a 30 kép létrehozására, csupán az agyi képalkotó vizsgálat alapján.

Cowen elmondása szerint, ahogy a technológia fejlődik, az alkalmazások kiterjedhetnek a mentális zavarok jobb megértésére, az álmok rögzítésére, és a bűncselekmények megoldására is.

"Láthatjuk, hogyan érzékelik emberek az arcokat különböző betegségektől függően, mint például az autizmus, és ez felhasználható a kezelési módszerek meghatározásában," - mondta.

Ennek oka, hogy a rekonstrukciók nem a valós képeken alapulnak, hanem azon képek alapján, amit az alany agya észlelt. Ha egy autista ember másképp lát egy arcot, a különbség megjelenik az agyi leképező rekonstrukcióban. A módszerrel az álomképek is kimutathatók.

Milyen hamar történhet ez meg?

"Ez ténylegesen az agyi képalkotó technológia fejlődésétől függ sokkal inkább, mint a matematikai analízistől. Ez 10, 20 év múlva lehetséges."

Az egyik kihívás, hogy a különböző agyak különféle aktivitást mutatnak ugyanannál a képnél. Az elmosódott képek valójában hat labor önkéntesei gondolatának átlagai. Ha egy egyén leolvasását néznénk, a kép kevésbé lenne következetes.

"Szélesen változó, ahogy az emberek agya működik a szkenner alatt - egyesek agya jobb az fMRI-hez - és ha véletlenszerűen választanak ki egy résztvevőt, a rekonstrukció lehet nagyon jó, de lehet rossz is, ezért végeztünk egy átlagolást az összes résztvevőt figyelembe véve," - mondta Cowen.

Majd hozzátette, hogy egyelőre nem kell amiatt aggódni, hogy mások bepillanthatnak az emlékeinkbe, vagy erőszakkal szereznek meg tőlünk információt.

"Ez a fajta technológia csak olvasni képes az agy aktív részeit. Tehát nem tudja olvasni a passzív emlékeket - meg kellene kérni az adott személyt, hogy képzelje el a memóriáját, hogy olvassa azt," - mondta Cowen.

"Ez csak idő kérdése, és végül - talán 200 év múlva - valamilyen módon képesek leszünk az agy inaktív részeit olvasni. De ez egy sokkal nehezebb kérdés, mivel magában foglalja az agy finom részleteinek a mérését, melyet még nem igazán értünk."

http://ujvilagtudat.blogspot.hu/
govtslaves

Szólj hozzá!

Címkék: agy gondolatolvasás


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr435939890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása