Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Lézerrel előznék meg a Gravitáció űrkatasztrófáját ausztrál tudósok

2014.03.08. 09:26ide tette: kiterdekel

Lézerrel előznék meg az Oscar-díjas Gravitáció című filmben megjelenő űrszemét okozta katasztrófát ausztrál tudósok.

 gravitacio01-r.jpg

A szakemberek pénteken beszéltek arról, hogy a Föld körül keringő hulladékot lézersugárral akarják eltávolítani. "Ki akarjuk pucolni a világűrt, hogy elkerüljük az ütközések kockázatát, és biztosítsuk, hogy ne következhessen be a Gravitációban ábrázolt esemény" - mondta el Matthew Colless, az Ausztrál Nemzeti Egyetem asztronómiai és asztrofizikai kutatásokkal foglalkozó karának vezetője.

A múlt vasárnap Los Angelesben hét Oscar-díjjal jutalmazott Gravitációban két asztronauta (George Clooney és Sandra Bullock) magára marad az űrben, miután egy szatellit száguldó darabjai elpusztítják űrhajójukat.

Az űrszemét kezelésének kérdésével kapcsolatos kutatások még az idén megkezdődnek az új Űr-környezetgazdálkodási Kooperatív Kutatóközpontban, amely elsősorban a canberrai Mount Stromlo Obszervatórium adatait dolgozza fel. Először az űrhulladékok követésének módját és pályájuk becslését dolgozzák ki, de a végső cél, hogy földi lézerekkel kibillentsék a hulladékot a pályájáról, visszahulljon a földi atmoszférába, ahol megsemmisül.

"Sok százezer hulladék kering a Föld körül, amely elég nagy ahhoz, hogy súlyos károkat okozzon egy műholdban vagy űrállomásban" - jelentette ki Colless, megjegyezve, hogy "ahol ember járt az űrben, mindenütt hagyott valami szemetet maga után".

Az új központ munkájában, amely várhatóan 2014 közepére indul be teljes kapacitással, részt vesz a NASA Ames Kutatóközpontja, a Lockheed Martin, és a japán Nemzeti Informatikai és Kommunikáció Technológiai Intézet is.

Ben Greene, a központ vezetője szerint ma már annyi hulladék kering az űrben, hogy egymással ütközve is komoly gondot okoznak. "Jelenleg már lehetséges, hogy katasztrofális ütközések lavinája következzen be, ami gyorsan elpusztít minden műholdat" - mondta, hozzáfűzve: először azt akarják meggátolni, hogy új ütközések miatt tovább nőjön az űrhulladék mennyisége, majd földi lézerekkel le akarják szedni az űrszemetet.

Több mint húszezer darab elavult felszerelés, köztük öreg műholdak, rakétadarabok és egyéb haszontalan törmelék kering iszonyatos gyorsasággal a bolygó felszínétől mintegy 900-1500 kilométerre.

 

http://inforadio.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa űr lézer


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr655849745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása