Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Leállíthatja majd a rendőr az autónk motorját?

2014.02.03. 18:54ide tette: kiterdekel

Idővel az összes EU-ban forgalmazott autóba kerülhet hatósági vészleállító.

Az ENLETS egy teljesen szabványos, bármely autóba beépíthető eszközt próbál kidolgozni, amellyel távolról leállíthatóvá válna a motor: aktiválása után a kütyü „elvágná” az üzemanyag-ellátást, plusz kikapcsolná a gyújtást. A projekt állítólag kezdeti stádiumban van, de a rendszer mellett kardoskodók idővel törvényileg megkövetelnék az EU piacain forgalmazott új járművekbe való beépítését.


A projekt legérdekesebb technikai kérdését maga a távirányítás jelenti: ugyan megoldható lenne, hogy a rendőrautókban legyen egy nagyobb hatótávolságú adó a kikapcsoló jelzés kiküldéséhez, azonban ennek használata közlekedési káoszt vagy baleseteket okozhatna. Ezt elkerülendő mobilhálózatra is csatlakozhatnának a járművek, azonban ilyenkor problémát jelenthet az ámokfutó kocsijának beazonosítása (például nincs vagy lopott a rendszám), plusz nyilván térerő is szükségeltetik a közbeavatkozáshoz.


A legjobb megoldásnak mindkét módszer elérhetővé tétele tűnik, így körülményektől függően lehetne alkalmazni azokat. A projekt esetében további komoly problémát jelent az informatikai biztonság kérdése, hiszen a leállítást végző rendszer megtervezésekor számolni kell a hackerekkel: mi történik, ha valaki szórakozásból vagy bűncselekmény elkövetésének megkönnyítése céljából forgalmas utakon kocsikat – akár rendőrautókat – kapcsol le?


A jelek alapján a rendszer bejelentése nem mostanában fog megtörténni, már ha egyáltalán sikerül elfogadható megoldásokat találni a fennálló problémákra.

http://pcworld.hu

Szólj hozzá!

Címkék: autó rendőr vész leállító


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr405796973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása