Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Fűtött hokedli rászorulóknak

2014.01.14. 11:51ide tette: kiterdekel

Toronyi Péter, a Kálha kitalálója alaposan utánanézett a témának, nem csak hazai nehéz szociális helyzetben lévő családoknál. Egy kolumbiai magyar barátjának 2000 méteres magasságban élő szüleinél is érdeklődött a rosszul szigetelt bádogvárosok lakóinak életkörülményeiről. Annak is utánanézett, hogy az emberi szervezet akkor nem hűl ki, ha a fenék-ágyéki testtájon melegítik. Végül egy kályhakészítő-mesterrel is konzultált, mielőtt belekezdett a Kálha elkészítésébe.





"... azt tűztem ki célul, hogy egy olyan tárgyat tervezzek, amit önzetlenül, profit nélkül adok az embereknek, és mindezt úgy, hogy az ötlettel emberi életeket tudjak menteni. Ebben a szellemben született meg a Kálha, egy kis fűthető hokedli, ami annyi meleget ad a felhasználójának, hogy túlélje a hideg éjszakákat egy téli időszak alatt" - mondta találmányáról Toronyi Péter a tehetseg.hu-nak. 



Videó - pár percben bemutatkozik Péter, és láthatjátok néhány találmányát is:



Mindennek gyümölcseként megszületett a Kálha, az "egyszerű, de nagyszerű" esetére az egyik legjobb példa. A készülék úgynevezett samottos anyagból készül, ami lehetővé teszi, hogy bárhol elkészítsék a helyi fazekasok helyben, vagyis nem kell hozzá anyagokat nagy távolságból szállítani. Anyagköltsége pedig 1000 és 15.000 forint között van, így az ára sem lehet akadálya annak, hogy akár a legszegényebb rászorulókhoz is eljuthasson. Ráadásul sem elektromos áram, sem egyéb speciális dolog nem szükséges a használatához, így a világ elmaradottabb régióiban is sikerrel működhet. 

A jellegzetes alakú tárgy két részből áll: az aljába akár gallyakból is tüzet lehet rakni, és önmagában tűzhelyként is használható. Ha pedig rajta van a teteje, rá lehet ülni, és a meleg tárgy meggátolja, hogy az ember kihűljön. 









Éjszakára is nagy segítség lehet a fűtést nélkülözők számára. A felmelegített felső részt ugyanis az ágyba, a paplan alá vagy a hálózsákba is magával viheti didergő tulajdonosa. Ha mindketten be vannak takarva, a hőszigetelő anyag akár egész éjszakán keresztül melegítheti az embert. A kályhakészítő-mester szerint pedig egy telet mindenképpen kibír a különleges fűtőtest.

A Kálha már nemzetközi elismerésben is részesült. A 2012-es BraunPrize pályázaton rengetegen jelentkeztek; 73 országból 2399 pályamunka érkezett be. Toronyi Péter a Kálha tervével a Special Mention elismerést érdemelte ki diák kategóriában. Péter egyébként az utóbbi három évben kilenc nagyobb dizájndíjat is besöpört az általa fejlesztett tárgyakkal.





Magyarországon a Kálha előállításhoz szükséges pénzt uniós pályázatokból a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pályázza meg. Sok siker és szurkolunk a megvalósításért!

 

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: hajléktalan hokedli Péter Toronyi


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr715757891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása