Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Föld körüli pályán az európai távközlési műhold

2013.09.30. 17:44ide tette: kiterdekel

 

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal azt közölte, hogy a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból felbocsátott rakéta Föld körüli pályára állította az Astra 2-E műholdat, amelyet rádió- és tévéadások analóg és digitális műsorszórására, európai, közel-keleti és afrikai mobiltelefon-hálózatok és internetfelhasználók kiszolgálására terveztek. 

A luxembourgi székhelyű SES Astra vállalat műholdját az eredeti tervek szerint július 21-én kellett volna felbocsátani, de a startot elhalasztották, miután előtte két és fél héttel, július 2-án az indítást követő 32. másodpercben lezuhant, majd felrobbant három orosz Glonaszsz navigációs műholdat szállító Proton-M hordozórakéta, és vele együtt megsemmisültek a műholdak is. Tavaly augusztusban is kudarccal végződött egy orosz és egy indonéz műhold felbocsátása egy ugyanilyen hordozórakétával.

Sikeresen Föld körüli pályára állított egy európai távközlési műholdat a Proton-M típusú orosz hordozórakéta hétfőn, három hónappal az után, hogy indításnál felrobbant egy hasonló űreszköz.

A kereskedelmi műholdak felbocsátásánál leggyakrabban használt hordozórakéta sorozatos sikertelenségei megtépázták az orosz űrkutatás tekintélyét. A júliusi baleset után ráadásul csaknem 600 tonna rendkívül mérgező üzemanyag került a levegőbe, komoly környezetszennyezést okozva, ami feszültséget keltett Oroszország és Kazahsztán viszonyában.

 

ma.hu

Szólj hozzá!

Címkék: európa műhold


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr395541746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása