Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Az első zöld sarkvidéki stratégia

2013.09.11. 20:24ide tette: kiterdekel

Habár sarkvidékünk megóvása egész bolygónk elemi érdeke, mégis kiemelendő a szerepe nyolc olyan országnak, akik közvetlen fizikai kapcsolatban állnak az Északi-sarkkal. Az ő stratégiájuk kulcsfontosságú a terület védelme érdekében. Mind a nyolc ország – az Északi-sarkvidéki Tanács tagjai – rendelkezik a sarkvidékkel kapcsolatban valamilyen gazdasági, környezeti stratégiával; a leginkább példaértékűt azonban a finnek tudhatják magukénak.

arctic-ocean-greenpeace-heart_gre01_31416721.jpg

A finn kormány 2013. augusztus 23-án hirdette ki az új stratégiával kapcsolatos határozatát, mely a nyersanyagok kitermelhetősége helyett a terület komplex kezelésére fókuszál, beleértve a természetes környezet megóvását, a terület biztonságának fenntartását, a nemzetközi együttműködési lehetőségeket, és igyekszik bevetni minden olyan tudást és ismeretanyagot, mely elősegíti a terület hasznosíthatóságát és megőrzését.

Jyrki Katainen finn miniszterelnök örömmel látja a sarkvidékkel kapcsolatos fejleményeket, mivel a terület rendkívül fontos minden ország gazdasági fejlődése és jóléte szempontjából. Hozzátette, hogy Finnország nagy mennyiségű ismeretanyaggal rendelkezik a sarkvidékről. Ezt a tudást a következő években legfőképpen a határokon átnyúló együttműködések által kívánja tovább bővíteni, felhasználni.

A masszív ismeretanyag annak is köszönhető, hogy nagyon fejlett az ország oktatási és kutatási rendszere, rengeteg pénzt fektetnek abba, hogy a lehető legjobb kutatásokat végezzék el és a világ vezető sarkvidék-kutatóit képezzék ki. A finnek azt sem tagadják, hogy óriási gazdasági potenciál rejlik a térségben. Tervük azonban az, hogy a gazdasági lehetőségek igénybevétele egy hosszú távra vonatkozó tervezés keretében valósuljon meg. Az elképzelés szerint ebben az együttműködésben a magánvállalatoknak és a hatóságoknak is részt kell venniük.

Amellett, hogy Finnország a térség egyik vezető szállítmányozója akar lenni, fontosnak tartja a megújuló és decentralizált energiaellátási rendszerek kialakítását a sarkvidéken, továbbá a terület természeti megóvását. Szintén fontos része a stratégiának a helyi őslakos népek helyzete, és Finnország kiemelte, hogy az Északi-sarkvidéki Tanácsban minden érintett őslakos népnek képviseltetnie kell magát.

Már a korábbi klímatárgyalásokon is tapasztalhattuk, hogy a finnek elkötelezettek a fenntartható jövő iránt. Remélhetőleg most ezzel az új stratégiával vezető szerepet fognak betölteni a régió megóvásában!

Munkánk óriási elismerése, hogy a finn kormány a sarkvidéki térség nemzeti kormányai közül először deklarálta: védetté kell nyilvánítani az Északi-sarkot. Gratulálunk a finn kormánynak és reméljük, hogy szeptemberi parlamenti vitájuk végén egy még zöldebb sarkvidéki stratégia születik!

http://greenpeace.blog.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr555508001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása