Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Lyuk a Marson

2013.02.12. 17:56ide tette: kiterdekel

A Curiosity (Kíváncsiság) marsjáró február kilencedikén történelmi tettet hajtott végre: megfúrt egy marsi sziklát, majd a mintát előkészítette a későbbi elemzésre. Ez a munka majdani marsi építkezéseket alapozhat meg, illetve az esetleges bányanyitást is – adta hírül a NASA.

Louise Jandura, a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) főmérnöke szerint a fúrás igazi újdonsága az, hogy ezzel a művelettel többet tudhatunk meg a három vagy négymilliárd évvel ezelőtti vörös bolygóról.

A marsjáró egy robotkar segítségével 1,6 centi széles és 6,4 centi mély lyukat fúrt a kiszemelt sziklába. A por alakú részecskéket a különleges kiképzésű fúró egy edénybe juttatta, ahol azt megrostálják és a megfelelő frakciót elkülönítve a fedélzeti kémialaborba juttatják.

Azonban ez nem az első fúrás az űrben. Az amerikai űrhajósok sziklát fúrtak a Holdon, míg szovjet eszközök a Holdon és a Vénuszon hajtottak végre hasonló bravúrt. A Curiosity két elődjén, a Spirit és az Opportunity robotokon volt olyan eszköz, amellyel megkaparták a sziklák felső rétegét, de azokat még nem szerelték fel elemző egységekkel. Ez azt jelenti, hogy a Curiosity az első marsjáró, amely mély lyukat fúr egy sziklába, összegyűjti a fúrásmintát, majd elemzi is azt. „Sziklát fúrni mindenütt nehéz dolog, de különösen az, ha azt egy marsjáró teszi” - mondta Jandura.

nol.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr195077020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása