Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Bárki jelentkezhet marslakónak

2013.01.11. 07:39ide tette: kiterdekel

Bárki jelentkezhet marslakónak, aki elmúlt 18 éves, nem muszáj vadászpilótának vagy tudósnak lennie - tudatta a Mars One nevű, hollandiai központú nonprofit szervezet, amely azt tervezi, hogy az amerikaiakat megelőzve, már 2023-ra telepet létesít a Marson.

Az elképzelések szerint az első kolónia mindössze négy fős lesz. A jelentkezők közül a kiválasztás legfontosabb feltétele az értelmi szint, a jó szellemi, lelki és testi egészség, illetve az elkötelezettség. A kiválasztottakra az űrút előtt 8 éves képzés vár.

„Elmúltak már azok az idők, amikor a hangsebességnél gyorsabban repült órák száma és a bátorság döntötte el, hogy kiből lehet űrhajós. Ma már az a fontos, hogy mennyire jól dolgozik valaki, és hogyan jön ki társaival a hosszú úton” - idézte Norbert Kraftot, a Mars One egészségügy igazgatóját, az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) volt kutatóját a LiveScience.comcímű hírhonlap.

Mars One 2016 és 2021 között egész sor robotküldeményt tervez a Marsra juttatni. A „mesterséges munkások” fogják felépíteni az ember számára lakható Vörös bolygó nevű bázist, hogy 2023-ban az első űrhajósok kulcsra készen vehessék birtokukba az építményt. Utána két évente érkeznek majd újabb marslakók a Földről.

Az nem szerepel a tervekben, hogy a telepeseket vissza is repítenék szülőbolygójukra, azaz az űrhajójegy nem retúr. Ennek ellenére jelentkezőkben nincs hiány, eddig már több mint ezren jelezték részvételi szándékukat.

A Mars One tévéadásokban kíván beszámolni a telepesek kiválasztásáról, a bázis megépítéséről és a földi marslakók első éveiről.

A szervezet 2011-ben alakult, és jó néhány repüléssel és űrkutatással foglalkozó cég - köztük a SpaceX, a Paragon Space Development, a Surrey Satellite Technology, MDA Corporation, Astrobotic Technology - támogatását is megnyerte az expedícióhoz.

Vannak viszont, akad kétkedéssel fogadják, hogy a Big Brother marsi változata megvalósítható lenne.

A Mars One előzetes, évekre lebontott terveit itt olvashatja

Szólj hozzá!

Címkék: mars one


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr75011434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása