Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

A pápa elismerte, hogy tévedésen alapul a kereszténység

2012.11.25. 07:41ide tette: kiterdekel

XVI. Benedek pápa könyvében, mely Jézus Krisztus életével foglalkozik, az egyházfő leszögezte, a keresztény hit egy tévedésen is alapszik, amely nem más, mint a hibás időszámításunk, mely 2012 éve kísért minket. A pápa szerint Jézus pár évvel korábban jöhetett világra, mint ahogy hiszik, jászlánál pedig nem voltak jelen ökrök, szamarak és egyéb állatok.

"A Jézus születésén alapuló naptárunk kezdetének számítását Dionysius Exiguus végezte, aki néhány évvel elcsúszott, így hibát ejtett számításában" - írja XVI. Benedek pápa A názáreti Jézus című könyvének harmadik kötetében, melyet eddig egymillió példányban adtak ki és húsz nyelvre fordítottak le.

Dionysos Exiguus időszámításunk szerinti 5-6. században élt, számításait pedig Jézus korára vonatkozó, homályos utalások alapján végezte el, ugyanakkor figyelembe vette a fontosabb tényeket is, mint például, hogy Krisztust Tiberius császár uralma idején keresztelték meg - írja a mult-kor.huportál.

"A szkíta származású Dionysius Exiguusnak tulajdonítjuk a modern naptár feltalálását és a "Krisztus utáni" (más néven: az Anno Domini) korszak koncepcióját. A szerzetes abban az időben határozta el egy teljesen új időszámítási szisztéma megalkotását, amikor az időt még a Diocletianus uralkodása után eltelt évek alapján számolták.

Az i. sz. 284 és 305 között uralkodó császár kíméletlenül üldözte a keresztényeket, ami igazán jó indok volt nevének kitörlésére az időszámításból, s helyére kezdeti időpontként a Megváltó születését illeszteni. A szerzetes naptára széles körben elterjedt szerte Európában, miután Beda Venerabilis ("tiszteletre méltó Béda") történetíró szerzetesAz angol nép egyházi története (Historia ecclesiastica gentis Anglorum) című, 731-ben befejezett művében említést tett róla" - olvasható a cikkben.

A katolikus egyházfő így fogalmaz könyvében: "Jézus születésének tényleges napját néhány évvel korábbra kell tenni". Bár a történészek már régóta nem hisznek Krisztus születési dátumának pontosságában - valamikor időszámításunk előtt 7 és 2 között jöhetett világra Jézus -, az mégis dicséretes tény, hogy maga a pápa kérdőjelezi meg ezeket a 2000 évig betonszilárdságúnak híresztelt tényeket.

"John Barton, az Oxfordi Egyetem professzora szerint a legtöbb kutató egyetért a pápával abban a kérdésben, hogy a keresztény naptár nem teljesen pontos, s Jézus valamikor i. e. 6-4 körül született. "A Bibliában semmi sem utal Krisztus születésének időpontjára, mindössze annyit tudhatunk meg a Szentírásból, hogy az i. sz. 1-ben elhunyt Nagy Heródes uralma idején látta meg a napvilágot. Tehát ezen időpont előtt szülhette meg édesanyja, ami elég tág időt sugall" - fejtette ki a professzor" - olvasható az idézett cikkben.

A december 25-ei születési dátum pedig csupán a keresztény vallás szinkretista (több, egymással homlokegyenest ellenkező vallási irányzatból kiemel részeket, és beépíti a saját hitrendjébe - magyarra fordítva) voltából fakad, és valószínűsíthetően a pogány téli napforduló kapcsán rendezett ünnepek közönségét hivatott elhódítani, de ide lehet vonni a Mithras-kultuszt is a születő, meghaló, majd feltámadó istenségképével, vagy az egyiptomi vallásból Ozirisz alakját lehet még megemlíteni.

A pápa könyvében az időszámítás megkérdőjelezésén túl annak a véleményének is hangot adott, hogy Jézus születésénél a jászol mellett nem voltak szamarak, ökrök, egyéb állatok - viszont azt a feltételezést határozottan elutasította, hogy Krisztus Názáretben jött volna a világra Betlehem helyett. 

stop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: pápa jézus keresztény


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr514924044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása