Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Aszteroidával ütközik a Föld 2040-ben?

2012.03.01. 08:37ide tette: kiterdekel

  Akár ütközhet is egy újonnan felfedezett aszteroidával a Föld 2040-ben - állítják csillagászok.

 

A 2011 januárja óta megfigyelt 2011 AG5 nevet viselő aszteroida elliptikus pályán halad, a tudósok pedig jelenleg úgy gondolják, 2040-ben keresztezheti a Föld pályáját is. A Föld azonban majd' 13 ezer kilométer átmérőjű, míg az aszteroida mindössze 137 méteres, így egy esetleges ütközés sem okozna katasztrófát - írja az ABC News.


 

A tudósok egyelőre abban sem biztosak, hogy az ütközés be fog következni, az aszteroida pályájának ugyanis eddig csupán egy részét tudták megfigyelni, ezért egyelőre nem lehetett pontosan kiszámolni, hogy 28 év múlva merre fog elhaladni. A NASA számításai szerint 1 a 625-höz az esélye annak, hogy az aszteroida végül ütközzön a Földdel.

A NASA csillagászai azonban jövőre és 2015-ben tovább tudják majd figyelni az objektumot, és remélik, hogy végül nullára csökken az ütközés esélye, sőt, addig talán azt is ki fogják tudni deríteni, hogy pontosan milyen anyagú és összetételű a Föld pályáját keresztező aszteroida.

A Föld mellett elhaladó aszteroidák általában nem okoznak semmilyen következményt a Földön, még akkor sem, ha 160 kilométerre közelítik meg a bolygót. Tavaly novemberben a 2005 YU55 elnevezésű aszteroida például a Holdnál is közelebb jött a Földhöz, ám semmi nem történt. 65 millió éve azonban egy 14 és fél kilométer átmérőjűnek becsült aszteroida elpusztította a dinoszauruszok nagy részét.

fzs

hvg.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: föld aszteroida 2040


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr964257311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása