Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Még nagyobb napkitörés

2012.01.29. 11:41ide tette: kiterdekel

 

A hét elejinél is erősebb, a napkitörés-skála szerinti X1.8-es erősségű kilökődést észlelt a NASA.

 

A napfoltok 2013-as maximumához közeledve tovább erősödtek a napkitörések, ezalkalommal a hét elejinélis intenzívebb kilökődést figyeltek meg. Magyar idő szerint péntek este 19 óra 37 perckor rögzítették a mostani napfoltciklus eddigi legerősebb kitörését. A kitörés erősségét először az öttagú (A,B,C,M,X) napkitörés-skála szerint a legerősebb osztályba tartozó X1.8-asnak mérték.

Balra: a NASA felvétele a pénteki kitörésről

NASA beszámolója szerint a kitörést követően azonnal rádiózavarokat észleltek az alacsonyabb szélességi körökön, azaz az Egyenlítő környékén, ahol kisebb a beesési szög. Az eseményhez kapcsolódóan koronakitörést is megfigyeltek. A Goddard Space Weather Center (Goddard Űridőjárás Központ) modellszámításai szerint másodpercenként 2400 kilométeres sebességgel távolodik a naptól az anyagfelhő. Bár a kitörés nem a Föld felé irányult, de a szakemberek szerint így is érinthet bennünket a jelenség.

Jobbra: a kitörés okozta röntgensugarak a Földön

A csillagászoknak köszönhetően régóta ismert, hogy a naptevékenység 11 éves ciklikusságot mutat, melynek következő maximuma 2013-ra várható. A káros sugarak ellen a Föld mágneses pajzsa megvéd minket, így egészségünk helyett elsősorban a társadalmi és gazdasági működés alapját adó infrastruktúrák meghibásodásától tartanak a szakemberek. Egy-egy nagyobb napkitörés képes átmenetileg megállítani a GPS rendszert, megszakítani távközlési kapcsolatokat (telefon, internet), de akár működésképtelenné is tehet műholdakat. A napkitörések lehetséges határairól hamarosan részletes tanulmánnyal jelentkezünk.

www.idokep.hu/nap

Alább: a NOAA grafikonja a Nap röntgensugarairól. Jól megfigyelhető a kitörés erőssége.

Forrás: NASA, NOAA

idokep.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nasa napkitörés


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr133967799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása