Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Így nézne ki egy F1-es autó zárt pilótafülkével

2011.11.23. 09:12ide tette: kiterdekel

 A Felipe Massáéhoz hasonló balesetek miatt felmerült, hogy a Forma-1-es autók pilótafülkéjére is tetőt kellene szerelni. Egy lengyel dizájner megálmodta az eredményt.

 

Bár ez a formaautók kultúrájával alapvetően ellenkezne, mostanában többször felmerült, hogy a versenyzők védelme érdekében az F1-es pilótafülkékre is tetőt kellene építeni. A témában a Nemzetközi Automobil Szövetség biztonságtechnikával foglalkozó intézete, az FIA Institute is folytat kutatásokat, amelyeknek 2009-ben új lendületet adott, hogy Henry Surtees egy F2-es versenyen a fejének csapódó kerék miatt szenvedett halálos balesetet, és a Hungaroringen Felipe Massa is életveszélyesen megsérült, amikor fejbe találta egy, a pályán pattogó rugó.

Egy 30 éves lengyel dizájner, az autóipari "virtuális tuningokra" szakosodott Iacoski - valódi nevén Jacek Kolodziejczyk - megálmodta, hogyan festene egy Forma-1-es autó zárt pilótafülkével. A FX-i1 koncepció 2009 óta készülő tervéhez egy Ferrarit vett alapul, de futurisztikus szemlélettel némileg továbbgondolta a jelenlegi autók technikáját. A félig vadászrepülőkéhez, félig sportkocsikéhoz hasonló tető kialakítása során több versenyző - Mark Webber, Adrian Sutil, Timo Glock, Sebastian Vettel és Nico Rosberg - tanácsaira támaszkodott. Az üvegre azért írta Robert Kubica nevét, mert a honfitársaként ő a kedvenc versenyzője, és szeretné, ha egyszer Fernando Alonso csapattársa lenne a Ferrarinál.

 

origo.hu

Forrás: Iacoski

 

Szólj hozzá!

Címkék: f1 1 forma formula tető zárt pilótafülke


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr103405237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása