Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Föld alóli kipárolgásoktól gyógyulhat magyarok tömege

2011.11.05. 10:12ide tette: kiterdekel

 Páratlan természeti kincs birtokosa Mátraderecseke, ahová az eddiginél is többen érkezhetnek gyógyulni. Könnyebb lesz ugyanis igényelni a helyi szén-dioxid kezelést.

Tb-támogatott lesz a mátraderecskei mofetta, így hamarosan közel egymillió ember igényelheti a hegyvidéki szén-dioxid kúrát. Igaz, sokan még nem tudják, hogy mi is az a mofetta. Az olasz eredetű szó, amely bűzös kipárolgásnak is fordítható, olyan vulkáni utóműködésként jelentkező gázkiömlést jelöl, amely a bőrön át, valamint a légzéssel a véráramába bejutva gyógyít. Ezt egyébként a népi gyógyászat már több mint hatszáz éve alkalmazza – jelentette az MR1 Kossuth Rádió.

A ritka természeti kincs a világ több pontján, Magyarországon pedig a Mátra északi oldalán fekvő kis faluban is fellelhető. Az 1999-ben gyógygázzá minősített mátraderecskei kipárolgás jobb kihasználása érdekében az Országos Egészségbiztosítás Pénztár által finanszírozottá válik a kezelés. Mátraderecske polgármestere, Forgó Gábor elmondta, a kilencvenes évek végén még csak egy kis faházban folytak a kezelések, aztán a Széchenyi-tervnek köszönhetően 2002-ben Matolcsy György gazdasági miniszter tette le a mofetta gyógyintézmény alapkövét. Az, hogy a mátraderecskei szén-dioxid kezelés a tb által támogatott lesz, nyolcéves küzdelem eredménye – mondta az önkormányzati vezető. A mofettát érintő kormányrendelet 2011 márciusában jelent meg, de még vannak teendők. „Most azon dolgozunk, hogy az ármegállapító bizottság olyan árat tudjon megállapítani a kezelésekre, ami minél több magyar embernek lehetővé teszi a mofetta kezelést” – mondta Forgó Gábor.

A kezelés elsősorban az ér- és a mozgásszervi betegekre van jó hatással. Gyetvai Gyula főorvos azt is elmondta, a gyógygáz kúraszerű alkalmazásával hosszú távú javulás érhető el a betegek állapotában. A Tb-támogatás azonban nemcsak a betegeknek jelenthet jó hírt, hanem a helyi vendéglátóknak is, akik a mostaninál sokkal nagyobb forgalmat remélnek.

 

168ora.hu

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország gáz széndioxid gyógyító mátraderecseke


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr13355280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása