Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Kétféle galaxis létezik: "éber" és "aluszékony"

2011.06.23. 06:37ide tette: kiterdekel

Amerikai asztronómusok, akik a kutatásaik eredményét az Astrophysical Journal legújabb számában ismertették, megállapították: a galaxisokra két "tudatállapot" jellemző, a csillagvárosok vagy "éberek", vagy "aluszékonyak".

A Yale Egyetem kutatói a fényszűrők új készletét állították össze, amelyek mindegyike más és más hosszúságú fényre volt érzékeny. A fényszűrőket az arizonai Kitt Peak obszervatórium 4 méter átmérőjű teleszkópján alkalmazták, amellyel 75 éjszakán át vizsgálták a csillagos eget.

Ezalatt negyvenezer galaxisról készítettek felvételeket, amelyek között egyaránt akadtak közeli "csillagvárosok", ahogy távoli, 12 milliárd fényévnyire lévők is - olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.
   
A csillagvárosok "tudatállapotáról" a színűk árulkodik. Az éber, aktív galaxisok, amelyek új mega csillagoknak "adnak életet", a felvételek tanúsága szerint kék fényt bocsátanak ki, passzív, "aluszékony" társaik viszont vöröses színben látszanak.
   
A kutatás tanúsága szerint több az aktív galaxis, mint a passzív, ami alátámasztani látszik azt az elméletet, hogy a csillagvárosok mindegyike kezdetben "termékeny" volt, s csak később váltak passzívvá.
   
"Kevés olyan galaxist találtunk, amely +köztes+ állapotban lett volna. Ez azt bizonyítja, hogy milyen gyorsan zajlik a váltás az aktív és passzív állapot között" - hangsúlyozta Pieter van Dokkum, a tanulmány egyik társszerzője.
   
Kate Whitaker, a tanulmány vezető szerzője szerint az aktív galaxisok "csillagtermelési rátája" 50-szer meghaladja az aluszékonyak produktivitását. Nyitott kérdés továbbá, hogy a "szendergő" csillagvárosok felébrednek-e valaha.
    
Pieter van Dokkum reményei szerint sikerül kideríteniük, hogy lehetséges-e "oda-vissza" mozgás az "ébrenlét" és az "szendergés" között, vagy amennyiben egy galaxist "elnyomja az álom", soha többé nem "ébred fel".
   
"Szeretnénk azt is megtudni, hogy mennyi ideig tart egy galaxisnak, hogy álomba merüljön" - fogalmazott Pieter van Dokkum.

 

tudomany.ma.hu

Szólj hozzá!

Címkék: galaxis


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr193007677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása