Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Világító műanyag fák jobbak mint az igaziak?

2011.03.26. 06:11ide tette: kiterdekel

Valamilyen ismeretlen jövőkép utópiáját keltik első benyomásra azok a mesterséges fák, amelyeket az amerikai nagyváros, Boston közterületeire terveztek. A racionalitás mégis azt sugallja, nagy szükség van rájuk, a szennyezett városi levegő szűrése és tisztasága érdekében.

Massachusetts állam fővárosa közel 600 ezer lakosának életminőségét nemcsak a város túltelített gépjárműparkja, de az iparterületek nagysága is befolyásolja. A környezetszennyezésnek egyre hatékonyabb módszerekkel kívánják elejét venni. Ennek egyik útja a beavatkozást, változtatást elősegítő pályázatok.

FOTÓ: architizer.com

Figyelemfelkeltő a legutóbbi SHIFT Boston nevű pályázat egyik versenyműve, a TREEPODS, vagyis a különböző típusú mesterséges fák. A pályamunkát a párizsi Influx Stúdió nyújtotta be Mario Caceres chilei építész és várostervező, valamint Christian Canonico olasz építészmérnök tervei alapján. A csodafák nemcsak funkcióikban hoznak újat, hanem jelentős esztétikai, környezetalakító változtatást is előidéznek.

FOTÓ: architizer.com

A legfontosabb sajátosságuk, hogy széndioxid-feldolgozásuk felveszi a versenyt a fák lombkoronájával. Lekötik a levegő széndioxid tartalmát és oxigént szabadítanak fel belőle, egy olyan „nedvességmozgás” keretében, mely eltávolítja a káros anyagokat. E képességükön kívül napenergia paneleket tartalmaznak, és kinetikus energiát gyűjtenek be a fel- és lefelé irányuló mozgásból. A felhalmozott nap- és kinetikus energiák beindítják a levegőszűrést és a belső fénykibocsátást.

FOTÓ: architizer.com

A mesterséges fák teljes egészében műanyagból készülnek, újra feldolgozott és hasznosított műanyagüvegekből. Nemcsak a fák, hanem az emberi tüdő működésének elvén alapulnak, az ágak végén helyezkednek el a széndioxid filterek.

A tervjavaslat egy óriásméretű fehér fát ábrázol átlátszó ágakkal, akár ültetett valódi fák közé vagy önállóan is felállítható. Érdekesség, hogy a TREEPODS-t városi utcai bútorzatként említik, elegáns kivitellel, bármilyen nagyvárosi környezetbe elhelyezhetőnek tartják. Különlegessége még, hogy sötétedés után világít, különböző figyelemfelkeltő színekben.

FOTÓ: architizer.com

A mesterséges csodafák alkotói remélik, nem csak mutatós mintapéldányok kerülnek ki újszerű, hightech városi környezetbe, hanem hamar kedvelteké válnak a városlakók körében is, mert ez bizony egy hasznos trend elterjedését jelenthetné. Budapesten is el tudnánk képzelni pár darabot ezekből a különleges darabokból modernebb negyedekben, de a tucatjával épülő egysíkú plázák is izgalmasabbak lehetnének egy kis mesterséges zöldkörnyezet kialakításával.

FOTÓ: architizer.com

 

life-style.hu

Szólj hozzá!

Címkék: fa öko vulágitó


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr812772336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása