Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Jól vizsgázott az új, magyar fejlesztésű nanofertőtlenítőszer

2011.03.15. 06:18ide tette: kiterdekel

A nanotechnológia újabb vívmánya került a polcokra: magyar kutatók parányi ezüstrészecskékből álló fertőtlenítőszert fejlesztettek ki. Az új szer segíthet a kórházi fertőzések egyre égetőbb problémájának leküzdésében is. A nanotechnológiai termékek élettani, környezeti hatásáról azonban egyelőre keveset tudunk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a fejlett országokban a kórházba került betegek 5-10 százaléka kap valamilyen fertőzést, a fejlődő országokban ez az arány meghaladhatja a 25 százalékot is. Az Európai Betegségmegelőzési Központ (ECDC) adatai alapján az európai kórházakban összesen ötmillióan fertőződnek meg évente, az esetek egy százalékában a fertőzés halálos kimenetelű, további 2,7 százalékuknál pedig hozzájárul a beteg halálához. Leggyakrabban a sebfertőzés, vérfertőzés és a tüdőgyulladás jelentkezik.

A gyógyulásunkat szolgáló intézmény, a kórház valójában a fertőzések kialákulásának és terjedésének melegágya: a legkülönbözőbb típusú betegségekkel érkező, gyakran legyengült immunrendszerű betegek, a túlzsúfolt kórtermek, a sokszor nem megfelelő higiéniás körülmények, a személyzet túlterheltsége mind-mind elősegítik a kórokozók elszaporodását. Emellett, az antibiotikumok túlzott vagy nem megfelelő használata miatt a közelmúltban megjelentek olyan baktériumtörzsek, amelyek ellenállóak mindenféle antibiotikummal szemben. Manapság a kórházi fertőzések körülbelül 60 százalékáért ezek az ún. szuperbaktériumok felelősek. E bacilusok ellen a leghatékonyabb védekezés a higiénia javítása.

Becslések szerint a fertőzések egyharmada elkerülhető lehetne a megfelelő fertőtlenítés biztosításával. Egy magyar konzorcium által kifejlesztett új fertőtlenítőszer segítséget nyújthat a higiénis körülmények hatékony javításában. A nanotechnológiával előállított termék parányi ezüstrészecskéket tartalmaz.

 

origo.hu

Szólj hozzá!

Címkék: magyar szer korház fertőtlenítő


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr322740445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása