Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Már létezik a rezsi nélküli önfenntartó ház

2011.03.07. 06:05ide tette: kiterdekel

Összesen 834 millió forintra van szükségünk a nagy változáshoz. A mostani forintárfolyamon ennyiért készült el a jövő lakóépületének prototípusa Németországban. A kísérletház képes ellátni magát energiával, ráadásul a szükséges fenntartás dupláját produkálja, így akár egy elektromos autó is tölthető lenne a garázsban. Túl szép, hogy igaz legyen?

Az energiaínséges időben, amikor emelkedik az energiahordozók ára, s a világ kitermelői már szinte követni sem tudják a felhasználás ütemét, egyre több országban keresnek kiutat. A német építésügyi miniszter, Peter Ramsauer kezdeményezésére megtervezték és felépítették az első önálló energiaellátó lakóházat. Talán ennek köszönhetően a jövőben megváltozik a szólás, mely szerint „az én házam, az én váram”; úgy fogalmazhatunk majd: „az én házam, az én energiaállomásom”. Ugyanis az építmény túl a saját elektromos energiaellátásán tartalékolni is képes lesz a villamos energiát. A megoldás pedig lehetőséget kínál, hogy elektronikus járműveket, autókat töltsünk fel vele. Az akkumulátorház iránt máris nagy érdeklődést mutatnak az elektronikus kisautók gyártói, részt vállalva a projekt támogatásában. A ház+autó kombináció az épületet bemutató Immobilien Zeitung szerint azért is rendkívül előnyös, mivel Németországban a közúti forgalomra és a lakóházakra jut a villamos energia felhasználás 70 százaléka. Üdvözölendő a német „előrelépés”, mivel az Európai Unió távlati tervei szerint 2020-ig a megújuló természeti erőforrásoknak kellene biztosítani az épületek teljes energiaellátását. Ez afféle zéróprogram, mely szerint az épületek nem használhatnak fel több energiát, mint amit megtermelnek.

Meddig tartható fent a ma ismert rendszer?

FOTÓ: Horváth Szabolcs

Kérdés, hogy az igazán jövőbemutató elképzelés megvalósításának milyen és mennyi gyakorlati akadálya lesz. A Stuttgarti Egyetem 2010 végén nyerte el a német Építésügyi Minisztérium által kiírt energiaház pályázatot Werner Sobek mérnök irányításával. Az általuk megtervezett és felépített prototípus bekerülési ára 3 millió euró, vagyis 834 millió forint óriási összegnek tűnik. Az egyelőre mobil építmény országos bemutató útra indult, március 31-ig Hannoverben látható. 2011 őszére pedig állami támogatással elkészül a második ilyen épület a berlini Charlottenburg kerületben. A 130 négyzetméteres, intelligens épület innovatív technológiával készül, tetején napelemekkel és multi-üvegezéssel. Sajátossága még, hogy 100 százalékban újrahasznosítható anyagokat használnak fel hozzá. A négy személyre tervezett energiaházat 2012-től két éven keresztül tesztelik, meghatározott periódusokban váltják benne egymást az önkéntesen jelentkező családok.

Így néz ki a kísérleti ház látványterve

FOTÓ: immobilien-zeitung.de

Nemcsak Németországban, hanem Spanyolországban is megvalósulnak intelligens építmények. Az ibériai országban felépült egy középület, s hamarosan elkezdődik egy önellátó energiarendszerrel rendelkező gasztronómia tudásközpont felépítése. A jövő architektúrájának elemeit hordozzák magukban Enric Ruiz-Geli, az újvonalas katalán építész által tervezett építmények. Ilyen a barcelonai Media-TIC irodaház, amely napenergia-gyűjtőrendszerrel rendelkezik, ennek megfelelően egyébként látványban is egészen egyedi.

A napelemes irodaház látképe

FOTÓ: Ruiz-Geli.com

Még komplexebb energiaellátású lesz a Földközi-tenger partján található világhírű rosasi étterem, az El Bulli átépített változatának kreatív központja. Az ötszörös Michelin-csillagos étterem tulajdonosa és sztárséfje, Ferran Adrià, akiben a világ egyik legnevesebb szakácsát tisztelhetjük, Ruiz-Gelinek, a Cloud 9 Stúdió vezetőépítészének adott megbízást. A Cap de Creus (Girona tartomány) természetvédelmi parkban megálmodott épület nemcsak környezetbarát lesz, hanem úgynevezett smart grid technológiájú, mely az intelligens hálózatot jelenti (Európában összesen három ilyen épület van). Önálló víz- és energiaellátása lesz, a nap-, szél- és geometrikus energiaforrások kombinált felhasználásával. A felgyülemlett (generált) energiát hidrogénelemekben tárolják, amelyek a szükséglet szerint elosztják a felhasználó egységek között. Hasznosítják majd az eső- és tengervizet is, még az algából is energiát termelnek. Mindehhez a Ruiz-Geli kézjegyét viselő, sajátosan futurisztikus külső is társul. A mester nem véletlenül Figuerasban, a szürrealizmus legnagyobb alkotójának, Salvador Dalínak szülővárosában látta meg a napvilágot. Így találkozik szerencsésen egy új épületcsoda megalkotásában korunk két híres katalánja, ugyanis Ferran Adriàt, a molekuláris konyhaművészt, a kulinária Salvador Dalíjaként emlegetik.

 

life-style.hu

Szólj hozzá!

Címkék: eco ház house


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr42717255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása