Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Megtalálták a Föld megtermékenyítőit

2011.03.02. 06:48ide tette: kiterdekel

Az Antarktiszon talált meteorit újabb bizonyítékot szolgáltathat arra nézve, hogy a "hullócsillagok" indították "be" négymilliárd évvel ezelőtt az élet kifejlődését a Földön - vélik amerikai kutatók a Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS legújabb számában.

Senki sem tudja, hogy hogyan keletkezett az élet bolygónkon, a fosszilis leletek tanúsága szerint a legkorábbi életformák 3,8 milliárd évvel jelentek meg - olvasható a BBC hírei között és a The Daily Telegraph online kiadásában.

Az Arizonai Állami Egyetem és a Kaliforniai Egyetem tudósai által végzett kutatás mindössze 4 grammnyi porított anyag vegyelemzésén alapul, amelyet a hatodik kontinensen 1995-ben felfedezett meteoritból nyertek. A meteoritból, amikor "őskori" feltételek közé helyezték, a hő és a nyomás hatására ammónia, vagyis nitrogén és a hidrogén gáznemű vegyülete szabadult fel. A nitrogén viszont az élet építőkövének tartott aminosavak egyik alkotóeleme.

Mint kiderült, a meteorit olyan nitrogénizotópot tartalmaz, amely bolygónkon nem található, így kizárható a szennyeződés lehetősége, s valóban "égi eredetű" elemről van szó.

A kutatásokat irányító Sandra Pizzarello professzor rámutat: a kísérletek olyan aszteroidák létét bizonyítják, amelyek széttöredezve, "meteoritesőként" záporozhattak a Földre, "bepermetezve" bolygónkat különböző vegyületekkel, így nagy mennyiségű ammóniával.

"Hasonló meteoritok láthatták el a korai Földet elegendő nitrogénnel ahhoz, hogy megjelenjenek a primitív életformák" - hangsúlyozta Pizzarello.

Korábbi vizsgálatok az úgynevezett Murchison-meteoritra fókuszáltak, amely 1969-ben hullott az égből Ausztráliában, s amely - mint kiderült - igen sok szerves vegyületet tartalmazott.

Ám mint Sandra Pizzarello kiemeli, a Murchison-meteorit "túl jó", mivel szénhidrogéneket tartalmaz, olyan vegyületeket, amelyek felbukkanását inkább a folyamat végén, mintsem a kezdetén várnánk.

"Ezek a vegyületek túl összetettek és túl ritkán fordulnak elő ahhoz, hogy szerepet játszhattak volna az élet kialakulásában" - mondta.

Caroline Smith, a Londoni Természettudományi Múzeum meteoritszakértője egyetért azzal, hogy a külső nitrogén fontos szerepet játszhatott az élet kialakulásában.

"A korai Földnek rengeteg nitrogénre volt szüksége, honnan +szerezhette be+?" - tette fel a kérdést Caroline Smith. Mindazonáltal rejtély marad, hogy hogyan is keletkezett az élet a Földön. Sandra Pizzarello elmélete szerint a meteorokból származó anyag valamilyen módon a földi környezettel, például a vulkánokkal léphetett kölcsönhatásba.

 

stop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: föld earth meteorit meteor


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr772703186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása