Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Mamutot klónoznak japán kutatók

2011.01.18. 06:59ide tette: kiterdekel

Egy japán lap hétfői beszámolója szerint japán kutatók idén elindítanak egy klónozási programot, amelynek révén öt éven belül életre keltik a 11 ezer évvel ezelőtt kihalt mamutok egyik példányát. A Jomiuri Shimbun cikke szerint a japán kutatók egy oroszországi laboratóriumban őrzött leletből vett szövetmintából akarnak feltámasztani egy mamutot. Iritai Akira, a kyotói egyetem kutatócsoportjának vezetője azt nyilatkozta, hogy minden előkészület megtörtént. A professzor elmondása szerint a mamutlelet szövetmintájának egyik sejtmagját beinjekciózzák egy elefánt petesejtébe, amelyből eltávolították annak sejtmagját, majd a lombikbébit beültetik egy nőstényelefántba, így a fejlődő embrió a mamut DNS-ét hordozza. Vagyis a születő borjú várhatóan egy mamut lesz. A professzor bejelentése szerint egy orosz és két amerikai kutatót is meghívtak csapatukba. A japán kutatók egyszer már feladtak egy hasonló tervet. Akkor egy mamutlelet bőr -és izomsejtjének DNS-t akarták felhasználni, de kiderült, hogy a fagyott állapotban talált mamutban a jégkristályok tönkretették a sejteket.

Az új tervet egy másik japán kutatócsoport áttörő teljesítménye segítette. Ez a csoport 16 évig fagyasztott sejteket, amelyek nem sérültek meg az olvasztásnál, így klónozni tudtak egereket. Ezt a technikát felhasználva dolgozta ki Iritai Akira és csapata a mamutklónozás eljárását. Az eddig talált mamuttetemek 80 százaléka Kelet-Szibériából került elő. A leletek az utolsó jégkorszak idején fagytak meg, méghozzá úgy, hogy a szőrzet és egyes belső szervek megmaradtak.

 

168ora.hu

Szólj hozzá!

Címkék: klónozás mamut


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr182592094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása