Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Google Earth Engine

2010.12.07. 06:30ide tette: kiterdekel

A Google Earth Engine paltformon amerikai és francia műholdak által készített képek tekinthetők meg és elemezhetők. A tudósok a saját számítógépük képernyőjén követhetik nyomon az erdőségek aktuális és korábbi helyzetét, és akár néhány perc leforgása alatt kaphatnak képet az erdők állapotáról.

Körvonalazódik egy globális terv: a REDD (reduced emissions from deforestation and degradation), amely az erdőirtás megfékezését célozza oly módon, hogy a fejlett országok pénzzel támogatják a világon még meglévő erdők megőrzését. A REDD tehát a kiterjedt erdőségekkel rendelkező, fejlődő vagy szegény országoknak – mint Brazília, Indonézia és több afrikai ország, köztük Ruanda – támogatást irányoz elő. A tavalyi koppenhágai konferencián a fejlett országok már 3,5 milliárd dollárt ajánlottak fel a REDD céljaira, és ezt további támogatások követik majd.


Az Earth Engine bemutatója (fotó: Reuters)

A klímatárgyalások kulcskérdése, hogyan ellenőrizhető és hogyan követhető nyomon a kibocsátás mértéke – ehhez nyújt segítséget a Google platformja, amelyet az adományozó és a kedvezményezett országok közösen használnak. A hatékony műholdképelemzés nagy mértékben csökkenti a földfelszíni megfigyelés költségeit, hívja fel a figyelmet Gerry Steinlegger svájci erdészeti szakértő, ugyanakkor az Earth Engine a különböző országokat együttműködésre ösztönzi, és növeli a kölcsönös bizalmat.

 

blog.google.org, Reuters

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: google earth engine


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr832498600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása