Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Magyar fejlesztés az antibakteriális kelme

2010.02.11. 16:47ide tette: kiterdekel

Az ezüst mikrobaölő hatását kihasználó, Nanosilver technológiával gyárt antibakteriális kelméket és felsőruházati termékeket a kötöttárut előállító Szefo Zrt.; az eljárást a cég és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai dolgozták ki.

A több mint egyéves kutatás-fejlesztési munkával kidolgozott módszert a cég fő exportmegrendelője, az olasz Dama S.p.A számára bérmunkában gyártott, extra prémium minőségű felsőruházati termékek előállítása során használja — mondta az állami tulajdonú, döntően megváltozott munkaképességű alkalmazottakat foglalkoztató cég vezetője, Kiss Sándor elnök-vezérigazgató. Hozzátette: az eljárás nemzetközi szabadalmaztatása elindult, a technológia 2009. december 16-a óta 128 országban védelmet élvez.

Kiricsi Imre, az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémia tanszékének vezetője elmondta, a kidolgozott módszer nem változtatja meg a kelmekészítés eljárását, a nanométeres méretű ezüstszemcsék a szövet felületén alakulnak ki, s a mosás, szárítás, vasalás után is ott maradnak, s kifejtik baktérium- és gombaölő hatásukat. Az antibakteriális szövet előállításához a kelmekészítés folyamatába nem kellett új berendezést beiktatni, a szükséges adalékanyagokat a vízhez adják hozzá - közölte a professzor.

A SZEFO Zrt. és az egyetem szakemberei folytatják a kutatási munkát, mivel jelenleg a nagyobb értékű kelmék gyártásának technológiáját dolgozták ki, a további fejlesztések célja a kisebb értékű, de nagyobb mennyiségű szövet kezelésénél alkalmaztató módszer kifejlesztése - tudatta a szakember.

A sajtótájékoztatón kiosztott összefoglaló szerint az 1953-ban alapított, 100 százalékos állami tulajdonú Szefo Zrt. 750 alkalmazottat foglalkoztat, s a dolgozók 80 százaléka megváltozott munkaképességű. A cég 2009-es bevétele az előzetes adatok alapján 1,62 milliárd forint volt, az idei terv 1,37 milliárd forint. A vállalkozás megváltozott munkaképességű dolgozók után kapott költségvetési támogatása tavaly 619 millió forint volt, 2010-ben várhatóan félmilliárd forint körül alakul. A SZEFO Zrt. 2009-ben 83 millió forintos eredményt ért el, s az idén ennek növelését tervezik.

A cég fő tevékenysége a divatkötöttáruk gyártása - fő piaci partnere az olasz Dama S.p.A -, de bérmunkában készít áramelosztó-szabályozó berendezéseket a Legrand-csoport számára is.

 

metropol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: antibakteriális kelme


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr831749786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása