Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Kétezer hiányzó szakasszal is működhet az ember genetikai állománya

2009.10.23. 19:53ide tette: kiterdekel

Az emberi génállományban lévő nem létfontosságú szakaszok első szisztematikus kutatása szerint akár kétezer, egyenként legalább tízezer egységet tartalmazó szakaszt is nélkülözhetünk a DNS-láncon belül - közölte a New Scientist című brit folyóirat internetes kiadása. Korábbi tanulmányok is igazolták, hogy létezik egészséges élet úgy, hogy a teljes humán genom egy-egy darabja hiányzik. "Nincs szükség teljes genomra ahhoz, hogy teljes legyen egy ember" - mondta el Terry Vrijenhoek, a hollandiai Radboud Egyetem munkatársa.

Vrijenhoek és kollégái hatszáz egészséges diák genomját bogarászta végig legalább

10 000 bázispár hosszúságú, hiányzó DNS-darabkákat keresve. Összesen 2000 ilyen szakaszt találtak, ez a teljes genetikai állomány mintegy 0,12 százaléka. A hiányok kétharmadát egynél több embernél is fellelték, harmadát pedig harmincnál több egyénnél. Az eredményeket Vrijenhoek az amerikai humángenetikai társaság honolului éves találkozóján ismerteti szombaton. A kutatók úgy vélik, a nem létfontosságú szakaszokra valamikor az evolúció során szükség lehetett, ám ma már nélkülözhetők vagy a genom más régiója vette át szerepüket. A cambridge-i Sanger Intézet kutatói az év elején adtak meg becslést arra, hogy nagyjából minden kétszázadik gén nélkülözhető.

 
 

 

hir3.hu

Szólj hozzá!

Címkék: dns dna


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr341470440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása