Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Turistafotók alapján építettek fel egy egész várost

2009.10.01. 14:19ide tette: kiterdekel

Azzal kísérleteztek a Washingtoni Egyetem grafikai és képalkotó laboratóriumának dolgozói, hogy tudnak-e olyan szoftvert írni, ami az interneten megtalálható fényképekből egy nap alatt teljesen rekonstruál három dimenzióban egy várost. Sikerült nekik, írja a New Scientist.

A GRAIL grafikai labor munkatársai először értelemszerűen Rómával kísérleteztek, hiszen erről a városról rengeteg turistafénykép található a web fényképmegosztó oldalain, főként a Flickren, ami kutatásaik egyik alapja is volt. Programjuk a fotóoldalakból kinyert képeket elemezte, megnézte, hogy az egyes képeket milyen szögből és távolságból készítette el, az így kinyert adatokból pedig háromdimenziós modellt épített fel - főként a turistalátványosságokról.
 

Másodjára a kutatók Dubrovnikot választották, a városról ugyanis annyira sok kép készült, hogy nem csak a látványosságokat, hanem a város minden egyes utcáját és épületét be tudták illeszteni a készítendő modellbe. Az amerikai szakemberek szerint a kísérletek idején körülbelül 58 ezer kép volt a városról csak a Flickr adatbázisában. 352 számítógépből összeállított rendszerükön a képek összerendezése 5 órát vett igénybe, ugyanannyi időt, mint amennyit a római kísérlet is. Mindezt azzal magyarázzák, hogy míg a római adatok egyszerű geometriájú, jól látható építményeket ábrázolnak, addig a dubrovniki óváros szűk átjárói, komplex láthatósági viszonyai és nagyon sok helyről készített turistafotó miatt sokkal nehezebben volt összrendezhető. A fenti videón látható modell nem teljes (ezen pusztán csak az óváros  reikonstruált képét láthatjuk), a kutatók ugyanis a város körüli hegyeket és Lokrum szigetét is modelljükben tudhatják.

 

hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: város építés


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr571420591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása