Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Az első aki a Marsig utazik

2009.07.26. 10:09ide tette: kiterdekel

A tudósok összeállították az első személyzetet, amely egy másik bolygóhoz utazhat. Az októberben útra kelő csapat tagjai a lúdfű, az élesztőgomba és egy mikroba, a deinococcus radiodurans, amit csak Conan, a baktérium néven emlegetnek.

 
Más mikroszkopikus élőlényekkel együtt egy orosz robot űrszondán indulnak a Marshoz és a tervek szerint 2012-ben térnek vissza a Földre. Valójában nem szállnak le a vörös bolygón, hanem több hónapig a Mars körül keringenek, majd a bolygó nagyobbik holdján, a Phoboson szállnak le. A szonda ott talajmintákat is gyűjt, majd az élőlényeket tartalmazó titán kapszulával együtt visszatér a Földre. 
 
Az élőlények bolygóközi utaztatását finanszírozó amerikai társaság, a US Planetary Society célja a kísérlettel annak vizsgálata, hogy az élőlények különleges védelem nélkül is túl tudnak-e élni egy bolygóközi utazást, amikor hosszú hónapokat töltenek az űrben.
 
Ha igen, az alátámaszthatja azt az elméletet, amely szerint egyszerű élőlények túlélhetnek éveket is az űrben sodródva és így a földi élet akár földönkívüli eredetű is lehet.  
 
A kutatási program egyébként a hangzatos Life (élet) nevet kapta. Ez valójában egy rövidítés, a program teljes neve: Living Interplanetary Flight Experiment. 
 
Dr. Bruce Betts, a US Planetary Society tagja szerint néhány tudós úgy véli, hogy a Naprendszer első élő szervezetei eredetileg a Marson alakultak ki és a Földre lökődtek az űrbe jutó törmelékkel, amikor meteoritok csapódtak be a vörös bolygó felszínébe. A Földön aztán ezek az egyszerű mikrobák indították el az evolúciót. "Más szavakkal a bőrünk alatt talán mind marslakók vagyunk."
 
Az orosz program, a Phobus-Grunt, amihez a Life csatlakozott, egyébként is igen jelentős, hiszen talajmintát hoz a Mars holdjáról. A 70-es évek Hold utazásai óta ez lesz az első alkalom, hogy egy idegen égitestről talajmintát hoznak a Földre. 
 

 

 

123.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr91268790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása