Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Másodpercenként több milliárd neutrino hatol át a testünkön

2009.06.05. 07:57ide tette: kiterdekel

Csak a testemen át, szokták mondani, ám a legparányibb részecskék, a neutrinók ezt teljesen komolyan veszik, mivel észrevétlenül és folyamatosan mindenen átzuhognak, semmiféle akadályt nem ismernek a mindenségben.

A neutrinoeső folyamatos és észrevétlen, s csupán közvetett módon tudják kimutatni a kutatók. A Földön zuhogó neutrinók főként a Napból származnak, és mindenen áthatolnak, az emberek testén is, méghozzá másodpercenként több milliárd. Annyira parányiak, hogy egyszerűen nem ütköznek össze semmilyen más részecskével. Minden anyag, az emberi test is olyan számukra, mint a szita.

A neutrinók észlelésére a világon több helyen úgynevezett neutrinodetektorokat építettek, amelyek nem mások, mint gigantikus tartályok tele ultratiszta vízzel. Ezeket általában mélyen a föld alatt hozzák létre, többnyire felhagyott bányákban. Ezzel a módszerrel úgy tudják kimutatni a neutrinók jelenlétét, hogy nagy ritkán egy neutrinó a sok-sok milliárdból beleütközik egy vízmolekulába, és ezt az ütközést, illetőleg az ütközés hatására kibocsátott fotont észlelik a detektorok.

A retélyt tovább növeli, hogy nemrég a kutatók rájöttek: a neutrinók nemcsak a legparányibb részecskék, de a leghatalmasabbak is lehetnek. Ezek az ős- vagy meganeutrinók, amelyek röviddel a nagy bumm után keletkeztek, s a mindenség gyorsulva tágulása folytán egészen elképesztően hatalmasra nőttek: több galaxisnyi méretűre. Számmal kifejezve: tízmilliárd fényévnyi átmérőjűek, vagyis átmérőjük akkora, hogy a fény tízmillárd év alatt jut el egyik szélüktől a másikig.

 

stop.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: nap neutrino


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr361164857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása