Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Csillag létrehozását tervezik 2010-ben a földön

2009.04.15. 16:50ide tette: kiterdekel

Az utolsó optikai elem is helyére került az amerikai Lawrence Livermore laboratóriumban épülő "nemzeti robbantó eszközben", a NIF-ben (National Ignition Facility). Az 1997-ben indult program jelentős költségtúllépések után most készen áll hármas feladatára: az energiatermelő termonukleáris fúzió megvalósítására, az atomfegyverek ellenőrzésére és asztrofizikai kutatásokra.A NIF egy hatalmas kísérleti rendszer. Körülbelül két futballpályányi csarnokban épült, 250x150 méteren, több emelet magasságban. A teret főként a lézerrendszerek töltik ki: a kísérletek során 192 lézernyalábot irányítanak egy parányi céltárgyra. A 192 pályán számos erősítőegység és sok-sok egyéb optikai elem közbeiktatásával vezetik a nyalábokat, míg azok elérik a célt, egy 2 milliméter átmérőjű  parányi gömböt. A cél az, hogy a gömbben atommagok fúzióját (egyesülését) hozzák létre - azt a folyamatot, amely a csillagok, így a Nap belsejében is lejátszódik, és amely a jövő olcsó és tiszta energiaforrása lehet.

Ennek megvalósításához a másodperc törtrésze, néhány pikoszekundum (10-12 s) alatt 500 terawatt (terawatt = 1012 watt) teljesítménnyel sugározzák be a céltárgyat, amelynek fala lefagyasztva (18 kelvinre lehűtve), míg üreges belseje gáz halmazállapotban tartalmazza a hidrogén két nehézizotópjának, a deutériumnak és a tríciumnak néhány milligrammnyi keverékét. Megfelelően magas hőmérséklet és nagy nyomás mellett a két izotóp atommagjai között végbemegy a jelentős energia felszabadulással járó termonukleáris magreakció. A fúzió hőmérséklet- és nyomásfeltételeit hozzák létre a lézernyalábokkal.Évente "csak" 700 kísérletet terveznek, a lézerrendszereknek ugyanis minden kisütés után le kell hűlniük, erre "lövésenként" 5 órát szánnak. Eredetileg 1,2 milliárd dollárra becsülték az építési költségeket, ez mára 3,5 milliárdra nőtt.

Több: http://www.origo.hu/tudomany/20090415-energiatermelo-termonuklearis-fuzio-lezeres-robbantasokkal.html

Szólj hozzá!

Címkék: csillag


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr41066889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása