Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Csak szeptemberre lesz kész a részecskegyorsító

2009.02.10. 17:40ide tette: kiterdekel

Szeptemberre halasztották a világ legnagyobb részecskegyorsítójának, a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Központ nagy hadronütköztetőjének újraindítását, hogy elegendő idő legyen a javítások elvégzésére.

A nagy hadronütköztető, amely a világ eddigi legösszetettebb berendezése, a 13,7 milliárd évvel ezelőtt, közvetlenül az ősrobbanás után uralkodó állapotokat hivatott modellezni. A központ Genf közelében, a francia-svájci határon egy 27 kilométeres földalatti alagútban található.

A berendezés a protonnyalábokat a fényhez közeli sebességre gyorsítja, majd ütközteti egymással. Az ütközések során új elemi részecskék jönnek létre, általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával az anyag tulajdonságait, és a világegyetem keletkezésének titkait kutatják a fizikusok.

inforadio.hu

Szólj hozzá!

Címkék: részecskegyorsító


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr61935097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása