Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Előállították az első sikeres mesterséges csontvelőt

2008.12.30. 09:08ide tette: kiterdekel

Folyamatosan termel kémcsőben vörösvértesteket és egyfajta fehérvérsejtet az a mesterséges csontvelő, melyet amerikai kutatók állítottak elő a Michigani Egyetemen.

A fejlesztés célja elsősorban gyógyszerek laboratóriumi tesztelése és az immunrendszer működésének, hibáinak tanulmányozása - írja az EurekAlert című amerikai tudományos portál.

Az anyag olyan háromdimenziós vázon termelődik, amely az emberi testben lévő csontvelőt előállító szöveteket utánozza - mondta Nicholas Kotov kutatásvezető. A csontvelőt nem kívánják transzplantációra használni, laboratóriumi kísérleteket terveznek vele, amint az a Biomaterials című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban olvasható.

"Ez az első sikeres mesterséges csontvelő, a valódi csontvelő két alapvető funkciójával. Vörösvértesteket és B-sejteket állít elő" - magyarázta Kotov. A fejlesztés alapja az a háromdimenziós, pórusos váz, melyet áttetsző polimerből állítottak elő. A polimerbe apró gömböcskéket kevertek a fejlesztők, majd megolvasztották, végül megszilárdulása után megfelelő oldószerrel kioldották a gömböcskéket, így jött létre a váz tökéletes geometriájú pórusos szerkezete. Ezt követően népesítették be a vázat a megfelelő szövetalkotó vérképzőszervi sejtekkel.



"Bizonyos őssejtek, melyek nélkülözhetetlenek az immunvédelemben és a vérképzésben, képesek hatékonyan növekedni, osztódni és átalakulni ezen a vázon, annak köszönhetően, hogy pórusai nagyon hasonlóak a természeteshez" - magyarázta Kotov. A kutatók egy influenzavírussal demonstrálták a mesterséges csontvelő hatékonyságát: a természetes, emberihez hasonló immunválaszt kapták.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr69848148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása