Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Eltűntek Y-kromoszóma génjei a modern ember DNS-éből

2018.07.10. 09:06ide tette: kiterdekel

Kutatási eredmények bizonyítják: az Y kromoszóma DNS-e egyáltalán nem mutatható ki a modern emberben. De vajon miért tűnt el? Mi van, ha ez nem véletlen, és egy ősi genetikai beavatkozás eredménye?

A neandervölgyi embert rendkívül sok rejtély övezi még az antropológusok körében is. Kezdve eltűnésétől, egészen korához képest fejlett társadalmáig.

A neandervölgyi ember körülbelül 400 ezer évvel ezelőtt jelent meg Eurázsiában, ahová a modern ember mintegy 50 ezer éve érkezett Afrikából.

Azt már régóta sejtették a tudósok, hogy mivel közvetlen rokonság áll fenn a modern mai ember, és a 28 ezer évvel ezelőtt kihalt neandervölgyiek között, az utóbbi néhány évben sikerült ezt tudományosan is bizonyítani.

Arra is sikerült rájönnünk, hogy a modern ember DNS-ének 1/5 része tartalmazza a neandervölygiektől származó genetikai állományt, vagyis 1/5 részt mindannyian neandervölgyiek vagyunk.

Körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt nemzett utódokat két emberi faj, így alakítva ki a mai modern ember közvetlen elődjét.

Azt is megállapították, hogy a modern ember genomjának nagy területein egyáltalán nincs neandervölgyi DNS, más régiókban azonban sokkal több, mint korábban vélték, ami felettébb furcsa.

A korábbi tanulmányokban azonban neandervölgyi nő fosszíliáiból származó DNS-t elemeztek a szakemberek. Míg a nők örökítőanyagában két X-kromoszóma szerepel, a férfiakéban egy X- és egy Y-kromoszóma.

Az Y-kromoszóma így kizárólag apáról fiúra öröklődik. A Stanfordi Egyetem szakemberei egy több mint 49 ezer évvel ezelőtt a mai Spanyolország területén élt férfi Y kromoszómáját vizsgáltak, és 

megállapították, hogy más génektől eltérően a neandervölgyi férfi Y kromoszómájának génjei nem öröklődtek a modern emberben.

A szakértők ezt nem nagyon tudják mivel magyarázni. Akadtak olyan elméletek, miszerint talán genetikai összeférhetetlenség az oka annak, hogy a neandervölgyi ember kromoszómájának DNS-ét nem lehet kimutatni a modern emberben, ez azonban nem bizonyított, és nem is találtak elég erre utaló jelet.

Az elmélet szerint az Y kromoszóma bizonyos örökítőanyagai akadályozták meg a sikeres szaporodást. A modern emberhez tartozó nők immunrendszere valószínűleg védekezett a neandervölgyi génekkel rendelkező hím magzatok ellen. A szakértők szerint vetéléseket, kevésbé életképes vagy kevésbé termékeny férfi utódokat eredményezhetett.

Mások viszont úgy vélik, hogy mivel a fenti elméletre semmi bizonyíték nincsen jelenleg, továbbra is rejtély, hogy a neandervölgyi Y kromoszómája miért is tűnt el a modern emberből.

Talán egy ősi, genetikai beavatkozást végeztek el a neandervölgyi fajon, melyből később kialakult a tökéletesített emberi egyed, a mai modern ember közvetlen előde.

Rengeteg történelmi nyoma van annak, hogy az idegenek az ősi időben, az emberiség fejlődésébe rendre beavatkoztak. Sőt, sokan odáig mennek, hogy az emberi faj, mint ami jelenleg is, egy genetikai kísérletezés eredménye, melyet idegenek végeztek el itt a Földön.

A majom volt ugyan a kiinduló alap, de valójában nincs közös ősünk vele, ugyanis az idegenek saját DNS állományukat keresztezték a majmokéval, így alakult ki az első ősi emberfajta.

Ez sokmindent megmagyarázna az emberi fejlődési vonalon, például azt is, hogy a rejtélyes Y kromoszóma miért tűnt el olyan megmagyarázhatatlanul. Egyszerűen “kivették”.

valamint arra is magyarázatot adna, hogy az ember miért fejlődött végül tovább, holott a majmok már sokkal régebb óta használtak eszközöket, és rendeződtek viszonylag fejlett közösségekbe.

Elméletben ugyanis a majmoknak meg kellett volna előzniük minket evolúcióban,

azonban mégis megrekedtek egy szinten és mi, az emberiség voltunk egyedül képesek iszonyatos, már-már természetellenes ütemben előre lépkedni az evolúciós fejlődési skálán.

A génszerkesztés nyomai tehát ott lapulnak a modern ember DNS kódjában. Talán egy napon majd sikerül ezeket megfejtenünk, és saját eredetünk nyomába eredhetünk.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr3514104111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása