Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Műanyagból lesznek a jövő útjai?

2015.07.14. 18:30ide tette: kiterdekel

Két gondot oldana meg egy csapásra az új útépítési eljárás: felszippantaná a fel nem használt műanyaghulladékot, és meghosszabbítaná az utak élettartamát.

A VolkerWessels és a KWS Infra nevű vállalatok fejlesztése alapjaiban változtathatja meg az útépítés módszereit. A jelenlegi aszfalt-burkolatot és az alapozás egy részét is kiválthatja az újrahasznosított műanyag szendvics-szerkezet. A fejlesztők szerint az új útburkolat tartósabb, mint a manapság alkalmazott megoldások: az élettartama a becslések szerint háromszorosa az aszfaltburkolaténak, és -40-től 80 fokig megőrzi szilárdsági tulajdonságait. A színezhető anyagú út ráadásul kétrétegű, és magában foglalhatja az összes közmű-csövet és kábelezést, és úgy alakították ki, hogy ezek az útburkolat feltörése nélkül cserélhetők, illetve karbantarthatók legyenek.

Az új megoldás talán túl szépnek is tűnik – például nem tudni, hogy milyen egyszerűen és olcsón lehetne javítani – és az elterjedéséhez talán évtizedekre is szükség lenne. Az azonban kétségtelenül vonzó lehetőség, hogy a műanyaghulladékot ilyen hasznos célra is fel lehetne használni.

http://totalcar.hu/magazin/hirek/2015/07/14/muanyagbol_lesznek_a_jovo_utjai/

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr537628300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása