Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

2025-ben megy a NASA a Marsra

2014.08.31. 10:18ide tette: kiterdekel

A NASA hivatalosan bejelentette, hogy megépíti a Space Launch Systemet (SLS), a világ valaha volt legerősebb rakétáját, amellyel valószínűleg 2025-ben már ember indulhat a Marsra. A program státusza mostantól „fejlesztés alatt”, ezzel az első űrkutatási osztályba (exploration class) sorolt jármű az űrsiklók óta. A fejlesztés 7 milliárd dollárba kerül, a tervezés még 2011-ben kezdődött. - See more at: http://www.168ora.hu/tudas/2025-ben-megy-nasa-marsra-130335.html#sthash.kFKzGYtk.dpuf

Charles Bolden NASA-igazgató szerint úton vannak a Mars felé, és szilárdan elkötelezettek a jármű megépítése mellett, ami elviheti őket erre az utazásra. A hetventonnás járművet először 2018 novemberében lövik majd fel, ha minden megfelelően megy addig.

A tervek szerint az első küldetését, az Exploration Mission 1 (EM-1) még ember nélkül, de már az új Orion űrhajóval tenné meg 2017 decemberében, viszont semmiképpen sem halasztanák a fellövést 2018 novemberénél tovább. Ekkor még csak a Holdig repülnének.

A második felbocsátás 2021 környékén várható: már ezt a rakétát használnák a sokat kritizált aszteroida-befogó küldetéshez is. 2024-ben már mintákat hoznának vissza a Marsról, 2025-ben pedig elindulna az első emberes küldetés a bolygóra. Az SLS-sel tervek szerint egy fellövés nagyjából 500 millió dollárba kerül majd, a különböző küldetésekhez pedig több variációt megépítenek az SLS-ből – adta hírül az Index.hu.

Az új több fokozatú rakéta hatalmasabb és nagyobb teljesítményű lesz, mint a júliusban befejeződött űrsiklóprogram orbitális pályát megcélzó járművei: az egyedülállóan sikeres Apollo-program rakétái, a Saturn V-ösök óta nem épült az SLS-hez fogható rakéta az Egyesült Államokban.

A készülő szerkezet rakétáját folyékony hidrogén és folyékony oxigén hajtja majd, a start elején az űrsiklókéhoz hasonlóan két szilárd hajtóanyagú rakéta gyorsítja majd fel az űrhajót.

http://www.168ora.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: nasa mars SLS


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr586651963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása