Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Az energiaital hatása egy óra után kimutatható

2013.12.06. 12:06ide tette: kiterdekel

Az energiaitalok negatív hatással bírnak az emberi szervezetre, kimondottan a szívre, mely már a fogyasztás után egy órával kimutatható - állítja egy friss tanulmány.


Egy korábbi kimutatás alapján a 2007 és 2011 között a kórházak sürgősségi osztályára beérkezett, energiaitalok fogyasztásával kapcsolatos szívpanaszokkal rendelkező betegek száma megduplázódott (az utolsó évben elérte a 20 ezret ez a szám), ennek ellenére nem lehetett tudni, pontosan hogyan is hat a szervezetünkre az ital. Ma azonban az éves Radiológiai Közösség gyűlésén Jonas Dörner, a Bonn Egyetem radiológus rezidense közzétett egy kutatási anyagot, mely alapján bizonyítást nyert, hogy a taurin tartalmú italok már egy órával a fogyasztásuk után hatással van az emberi szívre.

A kutatás során 18 éves emberek szív MRI vizsgálatát végezték el mielőtt és miután magas taurin tartalmú italokat fogyasztottak. Az egy órával később kapott eredmények alapján kiderült, hogy bár a vérnyomás és a szívverés száma nem változott, de a bal kamra összehúzódása sűrűbb lett. "Azt még nem tudjuk pontosan, hogy a szív gyorsabb összehúzódásai milyen szinten befolyásolják a napi rutint vagy a sportolói teljesítményeket. Ugyanakkor a serdülőknél és a fiatal felnőtteknél felléphetnek komoly mellékhatások is." Dörner szerint a szabályozások is komoly hiányossággal bírnak, hiszen láthatóan nem használnak azok, melyek már érvényben vannak.

"Kimutattuk, hogy az energiaitalok fogyasztása rövid távú hatással bír a szív összehúzódására" - folytatta Dörner. "További kutatások szükségesek azonban annak kiderítésére, milyen eredményeket kapunk a hosszú távú fogyasztás esetén, illetve milyen hatással van a taurin a szívelégtelenséggel küzdő emberek számára." Bár Dörner is elismerte, hogy a kutatás folytatódik tovább, ennek ellenére zárszavában arra kér minden olyan embert, aki szívritmuszavarral küzd, hogy mellőzzék eme italok fogyasztását, hiszen a szív összehúzódásainak gyorsulása tovább ronthat az állapotukon.

 

sg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: ital energia taurin


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr945678450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása