Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Gyorsan emelkedő tengerszintre figyelmeztetnek a kutatók

2013.11.26. 07:41ide tette: kiterdekel

Az évszázad végére több mint egy méterrel nőhet a tengerek átlagszintje, ha nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsájtása. Nemzetközi kutatók számításai szerint a nagymértékben növekvő vízszint jelentős veszélyt jelent majd a tengerparti városokra és az alacsonyabban fekvő szigetországokra is.

A kilencven főből álló nemzetközi kutatócsoport eredményein alapuló tanulmány két lehetséges forgatókönyvet jelez előre, áll a Kormányközi Klímaváltozási Bizottság ( IPCC- Intergovernmental Panel on Climate Change)  legfrissebb jelentésében. Az egyik azt modellezi, hogy a szénterhelés csökkentésével a tengerek szintje a legrosszabb esetben sem megy egy méter fölé, ami még egyensúlyi állapotot jelentene egy 2007-es kutatás szerint.

A második alternatíva a kibocsájtás jelenlegi mértékével számol és nem túl biztató jövőt jósol. A kutatók szerint ezzel a verzióval az elkövetkező évtizedekben a tengerparti városoknak és alacsonyabban fekvő szigeteknek a túlélése forog kockán. A 2007-es kutatást felülvizsgált új eredmények szerint a vízszint hatvan százalékkal nagyobb mértékben emelkedik, mint arra hat éve a kutatók számítottak.

 A fenti eredményekhez, vagyis a világóceán vízszintjének emelkedéséhez több folyamat együttes hatásának érvényesülése kell. Ezek a tengerek emelkedő átlaghőmérséklete, a hegyvidéki gleccserek, illetve a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró olvadása. Ezek az eredmények azonban csak az első évszázad forgatókönyvét vázolják fel, a tengerek vízszintjének növekedése azonban vélhetően ezután is folyamatosan emelkedik majd. Így fennáll a veszély, hogy a légkörbe jutó terhelés csökkentése nélkül a folyamat felgyorsul.

nol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: felmelegedés globális


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr995657272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása