Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

EU-s nyomásra változik a Google keresője

2013.04.15. 20:43ide tette: kiterdekel

A Google egy európai versenyjogi vizsgálat után vállalta, hogy módosításokat hajt végre keresőmotorjában, leginkább a találatok megjelenítése terén.

Elfogadta a keresésben abszolút piacvezetőnek számító, EU-s szinten a comScore adatai szerint 86 százalékos, több országban 90 százalék fölötti részesedéssel bíró Google ajánlatát az Európai Bizottság, így a cég biztosan elkerül egy potenciálisan több százmillió eurós büntetést, az EB pedig eléri az uniós versenyszabályozás betartását.

Az EU-s vizsgálat két éve indult, miután a Bing keresőt üzemeltető Microsoft és az utazási kereséseknél hasznos Tripadvisor bepanaszolta a Google-t, hogy a keresési eredmények megjelenésekor túlságosan is előtérbe helyezi saját szolgáltatásait. A Google nem vallotta magán bűnösnek, de egy megoldási tervvel állt elő a bizottság által kifogásolt helyzet kezelésére.

Fotó: ValueWalk

New York Times beszámolója szerint a mostani Google–EU-egyezség részeként a keresőcég minden eddiginél feltűnőbben, egyértelműen jelzi majd, hogy melyik keresési eredmény származik valamelyik saját szolgáltatásából azoknál a kereséseknél, ahol a vállalat nem jut pénzhez a keresésből, ilyenek például a hírek vagy az időjárási információk. Ahol pénzes kattintások – Google-n belüli hirdetések – is szóba jöhetnek a keresés során, ott a cégnek legalább három versenytársának vonatkozó szolgáltatásaira mutató linkeket kell elhelyezni a találatokban.

A Google nagyjából egy hónapon belül megteszi a változtatásokat, amikhez a megegyezés alapján 5 évig nem nyúlhat.

A mostani megállapodás nem fedi le azt a szintén versenyjogi, de nem elsősorban a kereséssel kapcsolatos panaszt, amit a FairSearch nevű szervezet nyújtott be múlt héten a Google ellen. A Microsoft vezette csoport azt kifogásolja, hogy a Google “rákényszeríti” szolgáltatásait az androidos gyártókra, így az okosmobilok terén piacvezető Androidra kereső vagy térképes alkalmazást fejlesztő, netán alkalmazásboltot kínáló szoftvervégek komoly versenyhátrányba kerülnek.

hvg.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: google


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr225228504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása