Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Újabb aszteroida a Föld veszélyes közelségében

2013.03.07. 20:41ide tette: kiterdekel

Egy nemrég felfedezett aszteroida suhan el a Föld mellett szombaton. A száz méter átmérőjű égitest 960 ezer kilométerre közelíti meg a bolygót. Ez nagyjából a Föld és a Hold távolságának a 2,5-szöröse.
Bár az 2013 ET nevű aszteroida nagyjából akkora, mint egy futballpálya, túl messze lesz ahhoz, hogy az egyszerű földi távcsövekkel látható legyen – írja az Index.

A napokban egy másik aszteroida is megközelítette a Földet, március 4-én, hétfőn a 2013 EC nevű égitest 370 ezer kilométerre közelítette meg a bolygót. Egyik aszteroida sem veszélyes a Földre, azért érdekesek, mert mindkettőt csak néhány napja fedezték fel. Ez persze nem szokatlan, hiszen a Föld közelében elsuhanó égitestek jókora részét még nem ismerik a csillagászok.



A feltételezések szerint nagyjából egymillió ilyen aszteroida létezhet, amiből eddig csak 9700-at fedeztek fel. A még nem felfedezett aszteroidák közül néhány be is csapódhat a Földbe, mint azt az Oroszország felett felrobbanó meteor tette február 15-én. A nagyobb égitesteket azonban már ismerik, legalábbis az egy kilométernél nagyobb átmérőjű aszteroidák 95 százalékát már felfedezték. Összesen 980 ilyen nagy kisbolygóról van szó, ezek közül egyik sem veszélyezteti a Földet.
168ora.hu

Szólj hozzá!

Címkék: aszteroida


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr795122072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása