Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

“Súrolja” a Földet a kisbolygó

2013.02.15. 13:24ide tette: kiterdekel

Pénteken egy futballpályányi méretű aszteroida süvít el a Föld felszínétől 27.700 kilométerre, ami csillagászati szempontból nagyon közel van – szinte “súrolja” bolygónkat. Ez azt jelenti, hogy közelebb lesz hozzánk, mint a Hold, sőt, még a körülöttünk keringő műholdaknál is. Ti is megnézhetitek, ahogy elhalad felettünk – elmondjuk, hogyan.

SZM

A (nem túl költői) 2012 DA14 névre hallgató égitest átmérője 40 és 50 méter között van. Az óránként 28 100 kilométeres sebességgel mozgó, 130 ezer tonnás objektum az Indiai-óceán felett, valahol Szumátra magasságában zúg el felettünk. Annyira közel lesz a Földhöz, hogy emiatt módosul a pályája, keringési ideje a számítások szerint 368 napról 317 napra csökken.

A 2012 DA14 február 15-én, pénteken este magyar idő szerint 20:24 perckor lesz a legközelebb bolygónkhoz. Akkor azonban hazánkból még nem lesz látható – írja a hírkek.csillagászat.hu. A közelítés geometriája miatt a kisbolygó szinte pontosan délről észak felé halad, és még a horizontunk alatt fog tartózkodni. Sokat azonban nem kell várnunk, a szikla 11 perc múlva éri el a horizontot, és percenként majdnem 1 fokot emelkedik.


A gyorsan mozgó kisbolygó a La Sagra Obszervatórium felvételein a felfedezés idején (OAM/La Sagra Survey)

A sűrűbb légrétegeket leküzdve nagyjából este 9-től lesz jól megfigyelhető a Virgo és a Coma Berenices csillagképek határán. Nem lesz azonban elég fényes ahhoz, hogy szabad szemmel is láthassátok, de már a legkisebb távcső is megmutatja a gyakorlatilag folyamatosan mozgó égitestet.

Ami azonban a jelenség előnye, pont az a hátránya is, ugyanis a rendkívüli közelség több, korábban nem tapasztalt nehézséget vet fel a kisbolygó észlelésével kapcsolatban – hívja fel a figyelmet a hírek.csillagászat.hu. Az 2012 DA14 ugyanis olyan gyorsan mozog, hogy még egy katonai látcső látómezejéből is néhány perc alatt kivándorol, nagyobb távcsövek szűkebb látómezejéből pedig egy perc alatt eltűnik. Ha ugyan megtaláljátok, ugyanis a gyors mozgás miatt gyakorlatilag percre pontosan ismernetek kell a helyzetét, különben nem fogjátok meglelni a csillagok közt rohanó fénypontot.

A megfigyeléshez szakemberektől is kaphattok segítséget, ha ellátogattok valamelyik helyszínre az alábbiak közül.

Távcsöves kisbolygó-bemutatók február 15-én (derült idő esetén!):

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló (20-21 óra között előadás, majd a kisbolygó megfigyelése 24 óráig)

Gyöngyös, TESCO parkoló (bemutató 19 órától)

Miskolc, Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló (18 órától előadás, majd távcsöves bemutató)

Pécs. A várostól délre az 58-as harkányi út 6-os km-nél lévő AniVet Állattartó Szaküzletnél gyülekezés távcsövekkel 20:00-tól.

Sülysáp, Csillagvizsgáló (19 órától előadás, utána bemutató)

Szarvas, Városi Könyvtár (16:30-tól előadás, majd megfigyelés egy később kiválasztandó helyszínen)

Szegedi Csillagvizsgáló. 18-23 óra között a kisbolygó-közelítéshez kapcsolódó előadással és jó idő esetén távcsöves bemutatóval várja az érdeklődőket.

Persze, ha borús lesz az ég, akkor még a legjobb távcső sem segít. Az előrejelzések alapján sajnos nagy esély van rá, hogy felhőtakaró fedi majd az ország nagyobb részét péntek este. Nagyon úgy néz ki, hogy derült éjszakára csak az ország keleti-északkeleti területének bizonyos részein van esély.

Ha a borús idő ellenére mégis követni szeretnétek a kisbolygó elhaladását, azt az interneten, élőben is megtehetitek péntek este, ha IDE KATTINTOTOK.

Ha távcsővel szeretnétek követni a mozgását, és szerencsétek lesz, érdemes tájékozódni a kisbolygó pontos helyzetéről, amihez a hírek.csillagászat.hu-n találtok segítséget.

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu

Szólj hozzá!

Címkék: asteroida


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr555081928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása