Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

36 méteresnél is nagyobb hullámok

2013.02.12. 17:59ide tette: kiterdekel

Rekord - 20,1 méteres - átlagmagasságú hullámzást mértek több ország kutatói az Atlanti-óceánon, a legnagyobb hullámok magassága feltehetően a 36 métert is meghaladta.

Hullam_(1).jpg

A Francia Tengeri Kutatóintézet (Ifremer) és több más intézmény szakértői által nemrégiben publikált tanulmány alapjául szolgáló adatokat még 2011-ben az Atlanti-óceán északi részén, a Quirin nevű viharban mérték.
"A 2011. február 14-én mért 20,1 méteres érték a legmagasabb, amióta az 1980-as évek óta hasonló méréseket végeznek" - közölte az Ifremer.

Az intézet szerint a hullámmagassági statisztikákból arra lehet következtetni, hogy a Quirin vihar idején mért legmagasabb hullám 36 méteres volt, azaz akkora, mint egy 12-emeletes ház.

Mint megjegyzik, valószínűleg voltak már ennél magasabb hullámok is, csak még nem tudták őket mérni a nyílt óceánon. Az előző regisztrált rekordot — 19,15 métert — 2007-ben mérték az Atlanti-óceán középső részén.

Az Ifremer szerint a Quirin vihar adatainak elemzése azt mutatja, hogy egy alacsony légnyomású zóna áthaladásakor magas hullámok keletkezhetnek. A hullámokat a légköri zóna központja közelében erősebb szél okozza.

Az Ifremer az amerikai New Hampshire-i Egyetem, az Amerikai Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA), a francia tengerészet hidrográfiai és oceanográfiai szolgálata (SHOM), az Azori-szigeteki Egyetem és a párizsi Földfizikai Intézet közreműködésével mérte a rekord adatot. Tanulmányukat a Bulletin of the American Meteorological Society című szaklapban jelentették meg.

metropol.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr795077027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása