Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Földönkívülieket gyártanak majd a Földön

2013.01.02. 10:08ide tette: kiterdekel

Már rendelkezésre áll egy mesterséges genetikai rendszer, amely elvben lehetővé teszi a földitől alapjaiban különböző létformák előállítását – írja az Origo.
„Semmiféle élet nem képzelhető el az örökletes információ tárolására és átadására alkalmas rendszer nélkül. Azonban ezeket a feladatokat nem egyedül a DNS és az RNS képes ellátni” – mondta Philipp Holliger. 

Az angliai Cambridge-ben dolgozó molekuláris biológusa, a mesterséges örökítőanyagok szakértője szerint legalább hatféle más polimer alkalmas lehet erre a funkcióra. „Az, hogy a földi élet éppen a DNS-en és az RNS-en alapul, egyfajta történeti véletlen, amely az élet keletkezése óta kísér bennünket” – idézi szavait az Origo.

Az általa kidolgozott mű-örökítőanyag, az XNS (xeno-, vagyis idegen nukleinsav) a DNS-hez hasonlóan csavart létrára emlékeztető szerkezetű polimer, melyben négy különféle alkotórész váltakozik. Azonban a molekula gerincét alkotó úgynevezett cukor-foszfát lánc cukormolekuláit a DNS-étől teljesen eltérő komponensek – a hat szénatomos gyűrűjű ciklohexán, illetve a treóz nevű négyszénatomos cukor – helyettesítik.
168ora.hu

Szólj hozzá!

Címkék: dns rnd xns


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr34991621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása