Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Alaposan átírhatja a tudományt az új felfedezés

2012.10.07. 14:16ide tette: kiterdekel

Már a felületes vizsgálatok után is több évtizedes tudományos tényeket cáfolt meg egy lelet, amelyet Szibériában fedezett fel egy kisfiú. A mamuttetem annyira épen került elő, hogy az agya egy része is a helyén van - holott 30 ezer éve pusztult el. A felfedezőjéről Zsenyának elkeresztelt tetemet a század felfedezéseként emlegetik.
mamut.jpg
Az Oroszországi Föderáció szibériai részén, Krasznojarszk mellett fedezett fel egy 11 éves kisfiú egy mamuttetemet, melyet a tudósok az ifjú megtalálóról Zsenyának neveztek el.

A közel fél tonnás állat rendkívüli épségben vészelte át a halála óta eltelt körülbelül 30 ezer évet: a tetemen sok helyütt nemcsak a bundája, hanem a bőre alatt lévő hús- és zsírréteg is megmaradt több helyen, de agyának egy részét is megtalálták a koponyában.

A tudósok szerint százévente fordul elő ilyen szenzációs lelet, és nem járnak messze az igazságtól, hiszen ilyen épségű tetemet utoljára 1901-ben találtak Szibériában - írja az origo.hu cikke.

A felfedezés kapcsán több, évtizedek óta létező tévhitet sikerült eloszlatni a mamutokról - az egyik ilyen feltevés szerint az elefántok távoli rokonának púpját csontkinövés okozná. Zsenya azonban bebizonyította, hogy a púp - ugyanúgy, mint a tevéknél - zsírlerakódás, ott tárolta az állat a télre szükséges zsírt.

"Láthatjuk, hogy az állat kiválóan alkalmazkodott az északi élethez
, nagy zsírtartalékot képezve. Mindent összevetve ez a élőlény nyáron pusztulhatott el, mert nem látunk szőrzetet, de a mamut már elegendő zsírtartalékot halmozott fel" - idézi a Eosszija 24 hírtelevízióból Alekszej Tyihonov - az orosz tudományos akadémia állattani intézetének vezetője - szavait az origo cikke.


A tetem feltárása egy hétig tartott - a tudósok mellett meteorológusok is részt vettek a munkálatokban -, a részletesebb visgálatokat pedig Moszkvában és Szentpéterváron folytatják le.

Zsenya az idei második épségben megtalált mamuttetem, a korábbi lelet - melyet klónoznának is a szakemberek - Jakutföldön került elő. 

 

stop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szibéria mamut Zsenya


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr644824724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása