Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Szenzációs dolgot talált a Mars-járó

2012.10.02. 12:59ide tette: kiterdekel

Az egykori folyékony víz eddig nem látott bizonyítékát fedezte fel a Marson a Curiosity. A NASA csütörtök esti sajtótájékoztatóján bejelentett eredmények szerint a rover leszállóhelyén, a Gale-kráterben egy vízfolyás hömpölygött a múltban.
A Curiosity főkamerájának legutóbbi képein olyan természetes kőzetkibukkanások láthatók, amelyek a konglomerátum (kavicskő) nevű kőzetből állnak. Ez a Földről (így Magyarország számos területéről, például a Balaton környékéről vagy a Budai-hegységből) is jól ismert kőzet vízfolyások által szállított, a szállítás során lekerekedett kisebb-nagyobb kavicsokból cementálódik össze, írja az Origo.

"Számos tanulmány született már a marsi csatornákról, folyóvölgyekről, azonban ez az első alkalom, hogy valójában megfigyelhetünk egy víz által szállított anyagot a Marson" - mondja William Dietrich, a University of California (Berkeley) kutatója (finomabb szemcséjű, úgynevezett keresztrétegzett lerakódást - valószínűleg vizes közegből - korábban az Opportunity rover is azonosított a Meridiani síkságon).

A képek azért is nagyon izgalmasak, mert ezzel a felfedezéssel megkezdődött az igazi geológiai munka a Marson, amikor konkrét terepi munka erősíti meg az eddigi megfigyeléseket - a Curiosity tehát valóban rászolgál a "robotgeológus" elnevezésre.
168ora.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nasa mars víz curiosity


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr394815607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása