Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

India űrszondát küldene a Marshoz

2012.08.03. 09:22ide tette: kiterdekel

India jövőre űrszondát szeretne pályára állítani a Mars körül a bolygó klímájának és felszínének kutatására.

Ezzel a programmal új szakasz kezdődik az indiai űrkutatásban, amely 2016-ra akar embert küldeni a világűrbe. Megkezdjük a Mars-küldetést, amint zöld jelzést kapunk a tudományügyi minisztériumtól, és kijelölik az indítás időpontját a jövő év elején - mondta az űrkutató intézet igazgatója. A szonda pályára állításához egy 320 tonnás rakétát fognak használni, amelyet az ISRO Szriharikotában (Andra Prades állam) lévő űrközpontjából indítanak útnak. 

A program 4-5 milliárd rúpiába (70-90 millió dollár) fog kerülni az intézet egyik vezetője szerint. A márciusban elfogadott költségvetésben a kormány 1,25 milliárd rúpiát hagyott jóvá e célra. India 1963-ban kezdte űrprogramját, amellyel csökkenteni akarta függését a mesterséges holdak külföldi felbocsátásától. A nemzetközi piacra 2007-ben lépett ki, amikor egy olasz műholdat állított pályára. Egy évvel később Izrael egyik kémműholdját lőtte fel. A program 2010-ben súlyos kudarcot szenvedett, amikor egy rakéta letért a pályájáról, felrobbant, majd a Bengáli-öbölbe zuhant.

tudomany.ma.hu

Szólj hozzá!

Címkék: india mars űrszonda


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr424693508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása