Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Erős bizonyíték az "isteni" részecske létére

2012.07.03. 06:35ide tette: kiterdekel

A többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon, az "isteni" részecske létére utaló eddigi legerősebb bizonyítékokat találták a tavaly szeptemberben leállított Tevatron-gyorsítón végzett ütköztetések "hulladékában" - jelentették be hétfőn a nagyenergiájú részecskefizikára szakosodott amerikai Fermilab kutatói.

A bizonyítottság azonban még mindig nem elég erős, hiszen más szubatomi részecskék is produkálhatták a Higgs-bozonra létének bizonyítékaként értékelt jelenségeket. A fizikusok 550 az 1-hez bizonyossággal zárják ki a más lehetséges magyarázatokat, azaz 0,2 százaléknál kevesebb a valószínűsége, hogy az ütközések "hulladéka" nem a Higgs-bozontól származik, ám a nemzetközi előírások szerint a hibahatár nem haladhatja meg a 0,14 százalékot.

Mielőtt a 6,3 kilométeres gyorsítógyűrűt, a Tevatront leállították, a kutatók igyekeztek annyi ütköztetést véghezvinni, amennyi csak lehetséges. Két kutatócsoport a CDF és a DZero detektoron két különálló kísérletet végzett, protonokat és antiprotonokat ütköztettek.

Fermilab honlapja kiemeli, hogy 2001 márciusa óta kísérletenként 500 billió ütköztetést vittek véghez. Az adatok végső elemzése azonban nem oldotta meg a kérdést, hogy létezik-e a Higgs-bozon, a tudósok csupán közelebb kerültek a válaszhoz. A Tevatron fizikusainak eredményeit két nappal az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Higgs-bozonnal kapcsolatos - rég várt - bejelentése előtt tették közzé.

A tervek szerint a szervezetnek a CMS- és az ATLAS-kísérletekben két egymástól függetlenül dolgozó fizikuscsapata szerdán ismerteti eredményeit, azt, hogy sikerült-e a protonnyalábok ütköztetése során elég bizonyítékot összegyűjteni az "isteni" részecske létére.

Korábbi közlések szerint az információk egyrészt egy Genfben rendezett szemináriumon, másrészt Melbourne-ben az ICHEP nemzetközi részecskefizikai konferencián (International Conference on High Energy Physics) hangzanak el. A CMS- és az ATLAS-kísérlet kutatói a Higgs-bozonnal kapcsolatos további adatokat októberben és decemberben teszik közzé.

Az új CERN-adatokat ismerő fizikusok szerint nagyfokú bizonyossággal kijelenthető, hogy észlelhették a Higgs-bozont. A két különálló kísérlet adatainak nem hivatalos kombinálása alapján érvelhetnek azzal, hogy a felfedezés küszöbén állnak. James Gillies, a CERN szóvivője hétfőn viszont óvatosságra intett az adatok "nem hivatalos" kombinálásával kapcsolatban. "A két kísérlet adatainak ötvözése összetett és időigényes feladat, így semmiféle kombinálást nem ismertetünk szerdán" - hangsúlyozta a szóvivő.

A szerdai genfi rendezvény meghívott vendégei között mindazonáltal a The Daily Mail brit napilap szerint - sokat sejtetően - jelen lesz Peter Higgs, az Edingburghi Egyetem professzora, aki 1960-ban megjósolta a rejtélyes részecske létét.

 

metropol.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr104625251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása