Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Óriási napkitörésektől tartanak a csillagászok

2012.05.09. 09:25ide tette: kiterdekel

  Az utóbbi évek egyik legnagyobb napfoltcsoportja a csillagászok szerint óriás napkitöréseket produkálhat a következő napokban.

A NASA napkutató szondája, a Solar Dynamics Observatory kutatói nevezték a Twitteren "napfoltszörnyetegnek" az AR1476 jelű napfoltcsoportot, amelynek kiterjedése körülbelül 100 ezer kilométer (a Föld átmérője 12 756 kilométer).

Az utóbbi napokban voltak már kisebb napkitörések a foltcsoport felett, de nagy a csillagászok szerint komoly esély van rá, hogy a következő napokban - amikor a Nap forgása miatt egyre jobban a Föld felé fordul - sokkal nagyobb kitöréseket produkál majd - írja az origo.

Az AR1476 jelű napfoltcsoport aktivitását például a Spaceweather.com oldalon követhetjük.

A hatalmas alakzat már kisebb távcsövekben, sőt szabad szemmel is látható.

Védőeszköz nélkül soha ne nézzünk a Napba, sem távcsővel, sem szabad szemmel!

168ora.hu

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: nap napfolt napkitörés


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr104497778

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Napregék 2013.02.19. 16:58:12

Számos észak-amerikai indián törzs őrzött meg szájhagyomány útján Napmítoszokat kisebb-nagyobb eltérésekkel. A Nyugati Sziklás-hegységben élt Absaroka (varjú) indiánoknál szerepel egy „Háromlábú Nyúl”, aki íjával lelőtte a Napot, amikor az elviselhetet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása