Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Műholddal mérik az Északi-sark vastagságát

2012.04.26. 08:05ide tette: kiterdekel

  A CryoSat európai műhold segítségével először szereztek pontos adatokat a kutatók az Északi-sarkot borító jégtakaró vastagságáról. Eredményeiről az ESA (Európai Űrügynökség) és a brit űrhajózási szövetség Londonban számolt be.

A program részeként első alkalommal mértek fel egy teljes téli ciklust - 2010 októberétől 2011 márciusáig. A felvételeken látható a tengerjég vastagságnak és formájának változása. A megfigyelések az óceán őszi befagyásával kezdődtek, majd a jégtakaró kialakulásának csúcsán, márciusban fejeződtek be. A "csúcsállapotban" a jégtakaró kiterjedése elérte a 14 500 köbkilométert. A jövőben az éves változásokat ezekhez az értékekhez viszonyítják.

"A következő években az Északi-sark nagyon fontos geopolitikai régióvá válik. A feltételezések szerint itt található a Föld kőolaj- és földgázkészletének 15-20 százaléka, és a jég olvadásával a területen kisebb hajók a korábbiaknál rövidebb útvonalakon közlekedhetnek" - fejtette ki Volker Liebig, az ESA Föld-megfigyelő programjának igazgatója.

Fotó: AP

 

A műhold a jég vastagságát húsz centiméteres pontossággal képes meghatározni, az adatokból pedig térképet hoz létre. Ez az első olyan feltérképezési módszer, amely magasságmérő radar segítségét veszi igénybe. A rendszer a felhőkön keresztül és hosszan tartó sötétségben is működik. Az északi-sarki jég kiterjedése évszakonként változik, az elmúlt évtizedekben pedig az óceáni jég olvadásának felgyorsulását figyelték meg a kutatók.

 

hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: olvadás jég műhold sarki


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr784474098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása