Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Vasárnap hajnalban ritka élményben lehet részünk

2012.04.20. 06:22ide tette: kiterdekel

  Április 22-én hajnali 2 és 3 óra között érdemes lesz az eget kémlelni: ekkor várható ugyanis a Lyridák meteorraj maximuma, mely óránként húsznál több hullócsillagot is ígér.

A megfigyelést ugyan nehezítheti a meteorológia szerint várható felhősödés, de a tisztább területeken tetszetős égi show várható.

Az áprilisi Lyridák meteorraj a  A megfigyelést ugyan nehezítheti a meteorológia szerint várható felhősödés, de a tisztább területeken tetszetős égi show várható.

Az áprilisi Lyridák meteorraj a Perseidák mellett egy igen jelentős meteorraj, első említése valószínűleg a Krisztus előtti hetedik századból származik - áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A C/1861 G1 (Thatcher) üstökösből származó törmelék alkotta raj maximuma idén április 22-én hajnali 2 és 3 óra közé várható. A raj ingadozó aktivitást produkál. Átlagosan 14 és 23 meteor felvillanása várható, de volt már rá példa, hogy ennek többszöröse volt látható. 1982-ben körülbelül 90-es ZHR-értéket (ZHR = az egy óra alatt ideális körülmények között megfigyelhető rajtagok száma ) is produkált a raj, a tizenkilencedik század hajnalán pedig még egy ennél is intenzívebb hullást jegyeztek fel - írja a stop.hu.

Az eget érdemes a "csúcsidő" előtt is kémlelni, mivel a maximum bekövetkezte az előrejelzetthez képest eltérhet.  mellett egy igen jelentős meteorraj, első említése valószínűleg a Krisztus előtti hetedik századból származik - áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A C/1861 G1 (Thatcher) üstökösből származó törmelék alkotta raj maximuma idén április 22-én hajnali 2 és 3 óra közé várható. A raj ingadozó aktivitást produkál. Átlagosan 14 és 23 meteor felvillanása várható, de volt már rá példa, hogy ennek többszöröse volt látható. 1982-ben körülbelül 90-es ZHR-értéket (ZHR = az egy óra alatt ideális körülmények között megfigyelhető rajtagok száma ) is produkált a raj, a tizenkilencedik század hajnalán pedig még egy ennél is intenzívebb hullást jegyeztek fel 

Az eget érdemes a "csúcsidő" előtt is kémlelni, mivel a maximum bekövetkezte az előrejelzetthez képest eltérhet.- írja a stop.hu.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr194462280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása